Bebeklerin Gece Beslenmeleri Ne Zaman Bitmeli?

Makaleler > Çocuk

Bebeklerin Gece Beslenmeleri Ne Zaman Bitmeli?

Beslenme ve uyku arasında çok önemli bir bağ vardır. İyi bir beslenme, iyi bir uyku için gereklidir, bebeğiniz aç kalırsa geceleri uyku problemi yaşar. Fakat, bebeğiniz büyürken işler değişir. Sıvı gıdalardan katı gıdalara geçtikten sonra bebeğinizin beslenme alışkanlığıda değişmeye başlar. Uzmanlara göre, eğer herhangi bir prematüre değil ise bebeklerin 6 ay sonrasında gece beslenmelerini bırakmasında bir sakınca yoktur. Yani, Eğer geceleri uyanmaya başlamadılar ise, uyandırmayada gerek yoktur.

Bebeklerin Gece Beslenmeleri Ne Zaman Bitmeli

Aylara Göre Beslenme aralıkları

  • Yenidoğan ve 3 ay arasında olan bebekler, 2-3 saatte bir beslenmelidir.
  • 3-4 aylık bebekler, 3-6 saatte bir beslenirken geceleri 2 defa beslenmek için uyanabilirler.
  • 5-6 aylık bebekler geceleri 1 defa beslenmek için uyanabilirler.
  • 7. ay itibariyle gece uyanmayı keserler, eğer uyanıyorsa başka bir nedeni olabilir. Uyanma nedeninin araştırılıp bulunması gerekmektedir.

Genelde uyku sorunlarının temel nedeni gece beslenmeleridir. Bu nedenle bebeğiniz gece sürekli uyanıyorsa onu beslemenize gerek yoktur. Burada ki önemli nokta bebeğinizin neden uyandığını bulmaktır. Bu nedenler oldukça temel olabilir. Oda çok sıcak, altı pislenmiş veya kötü bir rüya görmüş olabilir. Ancak bu nedeni bulmaz ve her uyandığında onu beslemeye kalkarsanız, uyku ve beslenme arasında bir ilişki kurarak, yanlış bir beslenme alışkanlığı kazanacaktır. 6 ay ve sonrasında bebekler geceleri 11 saat uyuyabilmektedirler. Ancak annelerin geceleri aç kalacağı endişesiyle bebeklerini beslerler, fakat bebeklerin geceleri uyanması arasında acıkmalarıyla bir ilişki olmayabilir. Genelde bebekler birşeyler emmeden uyuyamama problemi çekiyor ve bu nedenle uyanıyorlardır. Uzun süre yapılan bu beslenmeler maalesef bebeklerde kulak veya reflü problemine sebep olurlar.

Bebeklerin gece beslenmesi ne zaman kesilmeli

Geç saatlerde beslenmelerini kesmek için belirli yöntemler vardır. Bunlar aniden veya azaltarak yöntemi olarak söylenebilir. Önemli olan bebeğin karakterine hangisinin daha uygun olacağını kestirmek veya bulmak ile alakalıdır. Hangi yöntemi seçersek seçeli istikrarlı ve kararlı olunması gerekilir. Buradaki önemli noktalardan birtanesi ise bebeğin sizleri yönlendireceğidir. Eğer gece kalktığınızda uğraşmak istemediğiniz için bebeğinize direk mama verirseniz, bu işte başarılı olamazsınız.
Herhangi bir yöntemi seçtikten sonra anne ve babanın kararlı olması oldukça önemlidir. Bebeğiniz gece uyandığında, onu besleyerek uyutmak yerine, onu sakinleştirerek uyutmayı tercih etmelisiniz. Onun yanında olup, sırtını sıvazlamak uyku vakti olduğunu söylemek onu yatıştıracak ve uykuya dalmasını sağlayacaktır.
Azaltma yöntemi ise, bebeğe verilen süt miktarının her gece azaltılmasıyla gerçekleşir. Emziriliyor ise emzirme de kademeli olarak azaltılır. Bunun yanında su biberonla içerildiğinde geceleri, su için kalkmayı bebeğiniz de gereksiz bulacaktır.

İki haftalık bir deneme sürecinin ardından bebeğiniz kesintisiz gece uyuması sağlanır. Eğer bu alışkanlık sağlanamıyorsa bir iki hafta ara verilip tekrar denenebilir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: