Kalp Ritim Bozukluğu Nedir?

Makaleler > Kalp ve Damar Sağlığı

Kalp Ritim Bozukluğu Nedir?

Uzmanlar felç oluşumundaki en önemli nedenlerden birinin ritim bozukluğu olduğunu söylerken, Türkiye'de yılda 200 bin kişi felç geçiriyor. ABD'de ise her 40 saniyede bir felç geçirdiği ifade ediliyor.

Kalpte ritim bozukluğu nedir?

Kalp Ritim Bozukluğu Nedir?

Kalbin, uyarı çıkış merkezi, sinüs düğümünün yönettiği bir çalışma düzeni bulunmaktadır. Çevresel faktörler, kullanılan ilaçlar, vücudumuzda bulunan hormonlar, ve sempatik sinir sistemi gibi bulunan arklı merkenizmalar kalp hızını etkilemektedir. Erişkin bir bireyde dinlenirken kalp hızının 60-100 arasında olması normal kabul edilmektedir. Ritim bozuklukları, sinüs düğümünün düzeninin veya çıkan uyarı sayısının değişmesine veya kalbin değişik bölgelerinden düzensiz uyarıların çıkmasıyla oluşmaktadır. Kalp ritim bozuklukları, çıkış yerine göre kulakçık veya karıncık aritmileri, hızına göre taşikardi(kalp ritminin olağanın dışı şekilde hızlanması durumu) olarak sınıflanır. Ritim bozuklukğunun bir kişide bulunması için kalp hastası olması gerekmez. Yani sağlıklı bir kimseninde ritim bozukluğu olabilir. Hasta belirti yapmadan kendiliğinden veya kısa bir tedavi sürecinin ardından düzelebilir. Bazen ise kalp hastalıklarının habercisi olarak ortaya çıkabilir.

Kalp Hızının Yavaşlaması Durumu

Sinüs düğümünün dakikada 60’dan az uyarı çıkması durumuna sinüzel bradikardi olarak isimlendirilmektedir. Sinüs hızının çok yavaş olduğu durumlardaysa baş dönmesi, halsizlik, yürürken çabuk yorulma gibi belirtiler göstermekteir. Bayılma oldukça nadirdir. Sinüs yavaşlamasının en önemli nedeni sinüs sendromudur. Kalp hızının yavaşlamasına neden olur diğer bir neden ise atriyoventriküler bloktur. Başka bir noktadan karıncıklar düzenli olarak uyarılmazlar ise kalp hızı ciddi derecede yavaşlar.
Kalp hızının yavaşlamasına neden olan bu durumlar tedavi edilebilir. Geçici bir neden teşhis edilmezse kalıcı kalp pili takılmasıda gerekebilir. Pil cilt altına hazırlanan küçük bir cebe, elektrodlar köprücük kemiği yakınındaki venler ile sağ karıncık ve gerektiği durumlarda sol kulakçığa yerleştirilir.

Kalbin Olağan Dışı Hızlanması (Taşikardi) Nedir?

Kulakçık ve karıncık taşikardileri ikiye ayrılmaktadır. Kulakçık kaynaklı taşikardiler genelde nöbetler halinde gelen, kalp hızının 130 ila 250 arasında değiştiği bozukluklardır. Görülme sıklığı ortalama 1000 kişide 2 olarak bilinmektedir. Kalp hızına bağlı olarak çarpıntı, baş dönmesi, göğüste baskıya bağlı olarak ağrı hissi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Çarpıntıların çoğunluğu kalbin diğer bölümlerinde bozukluk olmadan ortaya çıkmaktadır. Ataklar karotis masajı gibi parasempatik aktiviteyi arttıran hareketlerle durdurulabilir. Ancak genelde tedaviye hızlı cevap verilir. Tedavide cevap alınamaz ise antiaaritmik ilaçlar kullanılmaktadır. Bu çarpıntılar genelde tekrarlayıcıdır bu nedenle ilaç kullanılması gerekmektedir. İlaç dışındaki bir tedavi yöntemiyse kateter ablasyonudur. Tecrübeli merkezlerde işlem komplikasyon riski oldukça düşüktür.

Kalpte ritim bozukluğu belirtileri nelerdir?

Atriyal Fibrilasyon ve İnmeden Nasıl Korunulur?

Atriyal fibrilasyon kulakçıkların en önemli ritim bozukluğudur. Nüfus içerisinde %1-2 sinde görülmektedir. Atriyal fibrilasyon kaotik elektriksel sinyaller sebebiyle kalbin kulakçıklarının doğal işleyişini bozarak titreşmesine neden olur. Ataklar halinde ortaya çıkabileceği gibi, devamlı olarakta görülmektedir. Atriyal fibrilasyon anında kan kulakçıklarda göllenip pıhtı oluşturabilir. Bu nedenle oluşan pıhtının parçalanması ve kopan pıhtı parçaları dolaşıma katılarak olabilecek en ciddi sonuç olan inmeye sebep olabilir. Bu nedenle atriyal fibrilasyon tedavisi oldukça önemlidir. ilk olarak hastaya kan sulandırıcı ilaçlar verilmektedir. Hastalarda çarpıntı, halsizlik, nefes darlığı ve yorgunluk belirtileri görülmektedir.

Genel Olarak Kalp Ritim Bozukluğunun Belirtileri 

  • Bayılma
  • Çarpıntı hissi
  • Göğüs kafesinde ağrı
  • Baş dönmesi ve göz kararması (Ataklar halinde)
  • Çabuk yorulma

Not: Tüm bu nedenlerden dolayı belirli periyodlar ile doktor kontrolüne başvurmanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: