Şizoid Kişilik Bozukluğunun Sebebi Nedir?

Makaleler > Nöroloji - Psikiyatri

Şizoid Kişilik Bozukluğunun Sebebi Nedir?

Şizoid kişilik bozukluğu dahil, birçok kişilik bozukluğunun nedeni tam olarak açıklanamamaktadır. Ancak, genetik ve çevresel faktörlerin şizoid kişilik bozukluğuna neden oluğu genel bir görüş olarak söylenebilir. Ailede daha önce şizofreni olan kişiler şizoide daha yatkındır. Fakat şizofreniyle şizoid bozukluk fazlaca fark vardır. Çünkü şizoid bozukluktaki kişilerin gerçeklik ile olan bağlantısında bir sorun bulunmamaktadır.

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

Kişinin kendi ve diğer insanlar hakkındaki düşünme ve davranış kalıpları, kişilik kavramını açıklamaktadır. Söz ettiğimiz bu kavramdan yola çıkacak olursak, kişiliği oluşturan düşünce ve davranış kalıplarındaki problemler de kişilik bozukluklarına temel oluşturmaktadır. Kişilik bozuklukları, ergenlik ve erken yetişkinlikle başlamakta ve kişinin içsel yaşatılarını ve davranışlarını şekillendirmektedir.

Bu tür davranışlarıyla şizoid kişilik bozukluğunu açıklamamız gerekirse, hastaların duygularını açıkça ifade etmediği, sosyal ilişkilerinin az olduğunu ve kişiler arasında ilişki kurmakta aşırı derece güçlük çekildiği söylenebilir. Şizoid kişilik bozukluğu tıpkı diğer kişilik bozuklukları gibi erken yaşta başlar. Belirtiler bu dönemlerde kendini gösterir. Hasta, erken yaşta sosyal ve duygusal olarak kendini diğer insanlardan uzak hissetmektedir. Yani sosyal ilişkisi olan diğer insanların hissettikleriyle kendini diğer insanlardan uzak hisseder. Yani sosyal ilişkileri bulunan insan kendi hisleri arasında ilişki kurmazlar. Sosyal aktivitelerden kaçarak, bireysel aktivitelere ilgi gösterirler.

Belirtileri Nelerdir?

  • Bulundukları etkinliklerden çok az zevk alırlar
  • Bu kişilik bozukluğuna sahip insanlar aileleri dahil olmak üzere yakın ilişki kurmaktan uzak dururlar.
  • Cinselliğe olan ilgileri azdır yada hiç yoktur.
  • Ailesi dışında kalan akrabaları ile ilişki kurmazlar.
  • Genelde belirli durumlarda gelen şaşırma, gülme, ağlama gibi durumları yoktur. Yaşanılan durumlara pasif olarak yaklaşırlar. Kendilerini birinci derecede bir olay olduğunda dahi tepki vermeyebilirler.

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Teşhis ve Tedavi Süreci

Bu kişilik bozukluğunun teşhisini psikolog veya psikiyatr gibi uzman kişilerin koyması gerekmektedir. Bu tip bir teşhisi herhangi bir konudaki sağlık uzmanının dışında birisinin koyması büyük sıkıntılara yol açacaktır.

Şizoid kişilik bozukluğu bulunan kişilerin tedaviye ikna edilmesi için hayatlarını ciddi anlamda etkileyecek bir olay gerektirmektedir. Testlerle teşhis edilen bu hastalığın tedavisi psikoterapi ile yapılmaktadır. Psikoterapi, çözüm odaklı olarak ilerlemektedir. Şizoid bozukluğa sahip insanların duygular ve hisler konusunda donuk kaldığı gözlenmektedir. Bu sebepledir ki uzman ile hasta arasında kurulan ilişki yavaş olacağından tedavi sürecide uzundur. Bunun yanında intihar düşünceleri ve depresif belirtileri olan hastalar için, psikiyatrist tarafından ilaç yazılabilmektedir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: