Sosyal Fobi Nedir?

Makaleler > Nöroloji - Psikiyatri

Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal ortamınızdan uzak durmak korku ve endiÅŸe içinde olma gibi hislere kapılabilirsiniz. Topluluk önünde konuÅŸma yapmaktan, yaÅŸ günü kutlamasındaki tek tanınmayan kiÅŸi olmaktan veya ansızın bir grup kiÅŸinin ilgilendiÄŸi tek kiÅŸi olmaktan hoÅŸlanmaz. Korku, sosyal ortamda bulunan insanların tepkileri bilinmediÄŸinden, temkinli olmak için uyarılmış oluruz.

sosyal fobi nedir?

Semptomlar ise birçok noktada yaÅŸadığımız gerilim veya heyecan anındaki gibidir. Sıklıkla kalp çarpıntısı, terleme, titreme, baÅŸ dönmesi, solunum hızlanması gibi ÅŸikayetlerdir. Topluluk önünde birisi hakkında konuÅŸma yapan kiÅŸiler, gerçekten de heycanlanabilir ve bu semptomlardan bir ya da fazlasını yaÅŸayabilir. Bazen korku, panik atak ÅŸekline dönüÅŸür. Buna benzer korkular ters bir etki yaratır, ve birçok sosyal durumdan kaçınılır. Buna benzer türdeki korkular tekrarlayan bir kalıba dönüÅŸtüÄŸünde, sosyal fobi söz konusudur.

Belirtileri Nelerdir?

  • Sosyal anksiyete bozukluÄŸu olarak da tanımlanan sosyal fobi söz konusu olduÄŸunda, kiÅŸiler sosyal ortamlarda bulunmaktan korktuklarından dolayı bu tür ortamlardan kaçınırlar. Genel olarak korkunun yersiz olduÄŸunun farkındadırlar, ancak korkular devam eder.
  • Birisiyle sohbet etmek, grup halinde birÅŸeyler içmek, bir restoranda baÅŸkalarıyla birlikte yemek yemek, bir topluluk önünde konuÅŸma yapmak. Bazı durumlardaysa söylenen sözler yüzünden tartışmaya girmekten veya dalge geçilmesinden korkulduÄŸundan, grupta görüÅŸ belirtmek gerekmektedir. Bir baÅŸkasıysa, bir sohbet esnasında ilginç  olmamaktan ya da bir sınavda baÅŸarılı olmamaktan korkmaktadır.
  • Sosyal fobide bedensel belirtiler ortaya çıkar. Bunlar yüz kızarması, terleme, ağız kuruluÄŸu, çarpıntı, mide bağırsak sisteminde rahatsızlık, diyare, gerginliÄŸi, titreme gibi. Genelde, bu sırada kendi güçsüzlüÄŸü ve zayıflığı hakkında kurgular yapar.

sosyal fobi nedir? tedavi yöntemleri nelerdir?

Sosyal Fobinin Tanı Kriterleri (DSM-V’e göre )

  • Tanımadık insanlarla karşılaÅŸtığı ya da baÅŸkalarının gözünün üzerinde olabileceÄŸi, bir ya da birden fazla toplumsal ya da bir eylemi gerçekleÅŸtirdiÄŸi bir durumdan belirgin ve sürekli bir korku duyma. KiÅŸi küçük duruma düÅŸeceÄŸi ya da utanç duyacağı bir biçimde davranacağından korkar(ya da anksiyete belirtileri gösterir.).
  • Korkulan toplumsal durumla karşılaÅŸma hemen her zaman anksiyete(kaygı, bunaltı) doÄŸurur, bu da duruma baÄŸlı ya da durumsal olarak yatkınlık gösterilen panik atağı biçimini alabilir.
  • KiÅŸi korkusunun aşırı ya da anlamsız olduÄŸunu bilir.
  • Korkulan toplumsal ya da bireysel eylemin gerçekleÅŸtirildiÄŸi durumlardan kaçınılır ya da yoÄŸun anksiyete ya da sıkıntıyla bunlara katlanılır.
  • Kaçınma, anksiyöz beklenti ya da korkulan toplumsal ya da bir eylemin gerçekleÅŸtirildiÄŸi durumlarda sıkıntı duyma, kiÅŸinin olaÄŸan günlük iÅŸlerini, mesleki (ya da eÄŸitimle ilgili) iÅŸlevselliÄŸini, toplumsal etkinliklerini ya da iliÅŸkilerini bozar ya da fobi olacağına iliÅŸkin belirgin bir sıkıntı vardır.
  • 18 yaşının altındaki kiÅŸilerde süresi en az 6 aydır.
  • Korku ya da kaçınma, bir maddenin (örn. kötüye kullanılabilen bir ilaç, tedavi için kullanılan bir ilaç) ya da genel tıbbi bir durumun doÄŸrudan fizyolojik etkilerine baÄŸlı deÄŸildir ve baÅŸka bir mental bozuklukla daha iyi açıklanamaz (örn. Agorafobi ile Birlikte ya da Olmadan Panik BozukluÄŸu, Ayrılma Anksiyetesi bozukluÄŸu, Vücut Dismorfik BozukluÄŸu, Yaygın GeliÅŸimsel Bozukluk ya da ÅŸizoid KiÅŸilik BozukluÄŸu).
  • Genel tıbbi bir durum ya da baÅŸka bir mental bozukluk varsa bile A tan ölçütünde sözü edilen korku bununla iliÅŸkisizdir, örn. Korku, kekemelik, parkinson hastalığındaki titreme ya da anoreksiya nervoza ya da bulimia nervozadaki yemek yeme davranışı ile iliÅŸkili deÄŸildir.

Tedavi Yöntemleri nelerdir?

BiliÅŸsel davranışçı terapi korkulara neden olan düÅŸüncelerin deÄŸiÅŸtirilmesine yardımcı olur. Bazı ilaçların sosyal fobide etkili olduÄŸu söylenebilir. Ä°laç için bir psikiyatristin deÄŸerlendirmesi gerekir.

 

 

 

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: