Babaların Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Makaleler > Çocuk

Babaların Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Yapılan araştırmalar ebeveynlerin çocuk yetiştirmedeki rolleri birbirinden bağımsız olmadığını, ancak erkeğin çocuk üzerindeki etkisinin daha fazla olduğunu gösteriyor. Ebeveynlerin ilişkisinde eşitliğe olan vurgu kuvvetli olsa bile veya iş paylaşımında destekleyici olsalar dahi çocuğun dünyaya gelmesiyle çok değişiyor. Yani aniden toplumsal roller bariz hale geliyor.

Babaların çocuklar üzerindeki etkisi

Çocukların bakımına ayrılan süre ve emeğe baktığımızda, babalar aile bakımına yaklaşık 46 dakika ayırırken anneler ise 3 saat ayırıyor. Ancak, babanın ebevenyliğinin çocuğa her anlamda pozitif etkisi var. çocuğun gelişiminde babanın rolü daha fazla denebilir. Çünkü baba sınırlıdır. Örneğin araştırmalara göre Türkiye’de bağımlılık çok önemli bir problem. Çocuğun tedaviye devam etme eğilimine baktığımızda ise en önemli faktör annenin değil babanın olduğunu görüyoruz. Baba, bu süreci destekliyor ise çocuğun, gencin bağımlılık tedavisinde başarılılık oranı artıyor. Annelik söylemiyse babaların anne olmasında bir engel. Annenin de erkeğin bu durumu yapabileceğini anlaması gerekiyor.

Çekirdek bir ailede çocuk yetiştirmenin ebeveynlerde strese yol açtığı uzmanlarca belirtiliyor. Eskiden çocuk yetiştirmek ebeveynlerin değil dedenin, ninenin, halanın işi olduğuna dikkat çeken, Prof. Dr. Şirin “Çocuğun yetiştirilmesi bütün mahallenin, köyün işiydi. Şimdi köy yok. Bütün sorumluluk tecrübesi olmayan 20 ila 30 yaş arası anne ve babaya düşüyor. Bunun gibi büyük bir sorumluluğu omuzlarına yüklendiğindenden dolayı stres hormonu salgılanmaya başlar. Bu sorun dahi günümüzde büyük bir pazar oluşturabiliyor, bir kitap çıkıyor ve ebeveynler tüm sorunları burada çözebileceğini düşünüyor. Ancak, ebevenylerin burada uzmanlardan destek alması gerekiyor.

aileler çocuk eğitimi için pedagogdan yardım almalıdır.

Aileler genelde anne ve babalık rollerinde mükemmel olmaya çalışırlar. Ancak bu işin reçeteyle yazılacak bir yanı yoktur. 3 yaşından şunu yapın, 10 yaşında şunu yapacak gibi cümlelerden kaçınmak gerekiyor. Uzmanlar, çocukların içine kapanık utangaç ya da dışa dönük olabileceğini ancak her zaman çocukları dinleyip ilgi ve alaka göstermeleri gerektiğini söylerler. Sıcak ilgi, yani çocuğa sarılmak veya kucaklamak oldukça önemlidir. Çocuğa sevildiğini hisseten fiillerdir.

çocukların üzerindeki baba rolü

Türkiye’de yapılan araştırmalara göre çocuklarla sıcak temas kurmada aileler oldukça başarılıdır. Ülkemiz’deki tek sıkıntıysa çocukları tanımak ve oldukları gibi kabul etmek ve daha da önemlisi onların mizacına göre kendimizi değiştirme konusunda oldukça kötüyüz. yani çocukları her daim sevmek doğru değildir. Beyin gelişimi 36 ayda tamamlanır. Bu nedenle bize göre, okul öncesi eğitim çok önemlidir. Bu nedenle bir yatırım yapılacaksa bu okul öncesi eğitime yapılmalıdır. Araştırmalar, 36’ıncı aydaki çocukta eğitim seviyesi düşük olan ailelerde ayda 30 veya 10 milyon kelime üstü, eğitim seviyesi yüksek olanlarda ise 40 milyon kelime konuştuğu belirlenmiştir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: