Nörolojinin bukalemunu MS’te psikiyatrik destek şart!

Makaleler > Nöroloji - Psikiyatri

Nörolojinin bukalemunu MS’te psikiyatrik destek şart!

Beyin ve omuriliğin işlevlerini tutabilen bir hastalık olan MS’in nedeni tam olarak bilinmiyor. Her türlü nörolojik rahatsızlığa sebep olabileceği için “Nörolojinin bukalemunu” olarak da adlandırılan MS’te psikiyatrik desteğin önemi vurgulandı.

Her yıl Mayıs ayının son Çarşamba günü, Uluslararası Multipl Skleroz (MS) Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya MS Günü olarak anılıyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, MS tanısı alan hastalarda depresyon görüldüğünü belirterek “Hastaların profesyonel psikiyatrist desteği almasını istiyoruz. Ayrıca bazı hastalara fizik tedavi ve denge egzersizleri öneriyoruz” dedi.

 

Nörolojinin bukalemunu: Multipl Skleroz

“MS her türlü nörolojik rahatsızlığa sebep olabileceği için nörolojinin bukalemunu ismini almaktadır” diyen Dr. Celal Şalçini, “Beynin veya omuriliğin hangi merkezinde hasarlanma yaptığına bağlı olarak o şikayete sebep olmaktadır. Diyelim göz sinirini hasarladıysa görme kaybı, denge merkezini hasarladıysa dengesizlik veya hareket merkezini tuttuysa felç yapabilmektedir” dedi.

 

Beyin ve omuriliği tutuyor

Uzm. Dr. Celal Şalçini, beyin ya da omuriliği tutabilen bir hastalık olan MS’in sinir sisteminin en küçük fonksiyonel birimi olan nöron hücrelerinin sinir liflerini saran ve koruyan miyelin isimli bir yağlı dokuya hasar verdiğini belirterek şunları söyledi: “Bu hasarlanma sonucu miyelin kılıfı zedelenir ve bir grup nöronu işlevsiz bırakır. Bu hasar daha sonra kendini yenileyebilir, kısmen yenileyebilir veya hastalığın ileri safhalarında iyileşme yeteneğini kaybedebilir.”

MS’in kesin nedeninin bilinmediğini söyleyen Dr. Celal Şalçini, bu hastalığın temelinde bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyon vermesi sonucunda ve de birçok faktörün bir araya gelmesiyle oluşan bir hastalık gibi görüldüğünü söyledi.

 

MS bulaşıcı ve kalıtsal değildir

Hastanın muayene bulguları, ilaçlı beyin MR sonucunda çoğunlukla netleşse de ileri tetkiklerden beyin omurilik sıvısının incelenmesi ve de görme uyuşma testleri (uyarılmış potansiyeller) yapıldığını belirten Uzm. Dr. Celal Şalçini, “MS bulaşıcı veya kalıtsal değildir. Ailede birinde varsa biraz daha yatkınsınızdır ama şunu bilin ki birçok MS hastasının ailesinde MS görülmemektedir” şeklinde konuştu.

 

Her MS aynı değil

MS’i durduracak bir tedavinin mevcut olmadığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, “Ancak her MS aynı değildir. Tek bir atak olabileceği ve kişi çok nadir ufak ataklarla ömrünü sağlıklı bir şekilde geçirebileceği gibi, bir iki ağır atakla kişide “sekel” dediğimiz problemler kalıcı da olabilir. Hâlihazırda bulunan tedaviler atak sıklığını, şiddetini ve atakların hafif geçmesini sağlamaktadır” dedi.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: