TÜSAD, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz günü'nde "Sigarayı Bırak, Kalbini Koru" Mesajı Verdi

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

TÜSAD, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz günü'nde "Sigarayı Bırak, Kalbini Koru" Mesajı Verdi

"Zararları yavaÅŸ yavaÅŸ, bırakmanın faydaları ise anında görülüyor" 

Bu yıl tüm dünyada kalp hastalıkları temasının ele alındığı 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde TÜSAD’dan önemli bir uyarı geldi. Sigaranın zararlarının yıllar içinde yavaÅŸ yavaÅŸ ortaya çıktığını ancak bırakılması ile birlikte olumlu deÄŸiÅŸikliklerin dakikalar içinde görülmeye baÅŸladığını belirten TÜSAD, sigara bırakıldıktan bir yıl sonra kalp krizi geçirme riskinin yarı yarıya azaldığına dikkat çekti.

Tütün kontrolü konusunda üye ülkelere yönelik bilgilendirici ve yönlendirici çalışmalar yapan Dünya SaÄŸlık Örgütü (WHO), 1988 yılından bu yana her yıl “Dünya Tütünsüz Günü’ olarak ilan ettiÄŸi 31 Mayıs gününe özel bir tema belirliyor. WHO’nun bu yılki temasının “Tütün ve Kalp Hastalığı” olduÄŸunu belirten Türkiye Solunum AraÅŸtırmaları DerneÄŸi (TÜSAD), sigarayı bırakarak elde edilecek kazanımlara dikkat çekti.

TÜSAD Tütün Çalışma Grubu BaÅŸkanı Prof. Dr. Nazmi Bilir tarafından yapılan açıklamada, sigara ve kalp saÄŸlığı arasındaki iliÅŸkiye dikkat çekildi. AraÅŸtırmaların sigara içen iki kiÅŸiden birisinin, sigaranın neden olduÄŸu bir saÄŸlık sorunu yüzünden hayatını kaybettiÄŸini ortaya koyduÄŸunu açıklayan Bilir, ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı: “Sigara kullanımının yol açtığı saÄŸlık sorunları nedeni ile ülkemizde her yıl 100 bin dolayında, dünyada ise 7 milyon kiÅŸi hayatını kaybediyor. Tütün kullanımına baÄŸlı ölümlerin üçte 2’si kalp hastalıkları, akciÄŸer kanseri ve kronik akciÄŸer hastalıkları nedeniyle gerçekleÅŸiyor. Bu 3 hastalık arasında da en büyük pay ise kalp krizine ait. Tütün ürünü kullanmaya baÄŸlı ölümlerin yaklaşık 4’te biri kalp hastalıkları nedeni ile oluyor.”

15-20 DAKÄ°KA NABIZ DÜZELÄ°YOR

Tütün ürünü kullanmanın vücuttaki olumsuz etkilerinin başında damarların yapısında meydana gelen deÄŸiÅŸiklikler olduÄŸunu hatırlatan Prof. Dr. Nazmi Bilir; özellikle kalbin besleyici damarları olan koroner damarlarda daralma ve tıkanma sonucunda kalp krizi meydana geldiÄŸi uyarısında bulundu. Ancak bu riski minimum seviyeye indirmenin mümkün olduÄŸunu dile getiren Bilir, sigarayı bırakarak elde edilebilecek bazı avantajları ÅŸöyle aktardı:

- Sigara içilmesine baÄŸlı saÄŸlık sorunları yıllar içinde yavaÅŸ olarak geliÅŸir. Fakat sigaranın bırakılması ile birlikte vücutta meydana gelen olumlu deÄŸiÅŸiklikler dakikalar içinde ortaya çıkar.

- Sigara bırakanlarda en önce görülen olumlu geliÅŸme, 15-20 dakika sonra nabız ve kan basıncının düzelmesi olarak hissedilir. Sigarayı bıraktıktan 12 saat sonra da kandaki karbonmonoksit düzeyi normal deÄŸerlere iner.

- Sigarayı bırakan kiÅŸilerde bir yıl sonra kalp krizi geçirme riski yarı yarıya azalır. Aradan 15 yıl geçince de hiç sigara içmeyen bir kiÅŸinin risk düzeyine iner.

RAMAZAN’I FIRSATA ÇEVÄ°RÄ°N

Bu yıl 31 Mayıs gününün Ramazan ayına denk gelmiÅŸ olmasının sigara içenler açısından sigarayı bırakmak için bir fırsat olarak deÄŸerlendirilebileceÄŸini de belirten Prof. Dr. Nazmi Bilir, ÅŸu deÄŸerlendirmeyi yaptı: “Ramazan yaz döneminde olduÄŸu için oruç tutanlar, gün boyu uzun saatler boyunca hiçbir ÅŸey yemeden ve içmeden durabiliyor. Uzun süre sigara da içilmiyor. Bu kadar uzun süreye raÄŸmen, manevi destek sayesinde sigara içmedikleri için herhangi rahatsızlık hissetmiyorlar. Bu durumda sigara içen kiÅŸiler, birkaç saat daha ‘sigarasız’ kalabildiÄŸi takdirde sigarayı tamamen bırakma olanağı bulabilir. Ramazan ayında bu fırsatı deÄŸerlendirmek gerekir.”

Ä°FTAR SONRASINA DÄ°KKAT!

Bu arada uzun süren açlık döneminden sonra akÅŸam iftar yemeÄŸinin ardından sigara içilmesinin sakıncaları olduÄŸuna da iÅŸaret eden Bilir, ÅŸu uyarılarda bulundu: “Yemek sonrasında dolaşımdaki kanın önemli bir bölümü sindirim faaliyeti nedeni ile karın bölgesine yönelir, bu durum kalbe kan dolaşımı bakımından olumsuz etki yapar. Yemek sonrasında kalbin çalışma temposu artacağı için kan (oksijen) gereksinimi de artacaktır. Ä°ftardan hemen sonra sigara içilirse kalbin kan dolaşımı bozularak, kalp krizi riski meydana gelir.”

Bilir, ayrıca sigarayı bırakmak isteyenlerin destek alabileceklerini de hatırlatarak, sigara bırakma polikliniklerine baÅŸvuru yapılabileceklerini ya da ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak yardım isteyebileceklerini vurguladı.

TÜSAD HAKKINDA

GöÄŸüs hastalıkları alanında ülkemizin ilk bilimsel meslek kuruluÅŸu olarak 22 Haziran 1970 yılında Ä°stanbul’da kurulan Türkiye Solunum AraÅŸtırmaları DerneÄŸi (TÜSAD), halen Türkiye genelindeki 3.700’den fazla üyesi ile “halkın akciÄŸer saÄŸlığını korumak” amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Toplumsal ve mesleki eÄŸitimi, araÅŸtırmaları destekleyerek halk saÄŸlığının korunmasına yönelik faaliyetler yürüten TÜSAD, “Tükenmeyen bir nefesle” sloganı ile 48 yıllık geçmiÅŸinde 39 ulusal kongre, çok sayıda bölgesel bilimsel toplantı, sempozyum, iki dünya kongresi ile bilinçlendirme ve farkındalık projelerine imza attı.

TÜSAD

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: