Ağız Kokusuna Sebep Olan Etkenler Nelerdir?

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Ağız Kokusuna Sebep Olan Etkenler Nelerdir?

Genelde birçoğumuz nefesimizden gelen kötü kokuyu farketmiyoruz. Çünkü, en yakınımızdaki kişiye bile bu sorunu yaşadığını itiraf edemeyebiliyoruz. Sonuç olarak, bu durumu farketmiyoruz. Ancak bu durum sosyal ilişkilerde sorun bile yaratabiliyoruz. Bizde bu nedenle ağız kokusuna neden olan faktörleri sizin için derledik.

Ağız Kokusuna Neden Olan Faktörler

Dildeki Bakteriler
Ağız kokusunun en önemli nedenlerinden biri dilde bulunan bakterilerdir. Diş fırçalarken dilimizi de ihmal etmememiz gerekir. Bunun için özel diş fırçalarıda mevcut. Eğer böyle bir fırçanız yok ise normal bir diş fırçasıylada dilinizi fırçalayabilirsiniz. Ayrıca dil temizleme ekipmanlarını da eczanelerde kolayca bulabilirsiniz. Ancak abartmamakta yarar var çünkü çok sert olursanız kanamayada neden olabilirsiniz.

Kırık Diş ve Dolgular
Sağlıklık dişler güzel bir nefes içinde olmazsa olmaz. Eğer dişleriniz veya dişlerinizde bulunan dolgular kırık ise bunların arasına gıda partikülleri girebilir. Bu gıdalar kötü kokuya sebep olan bakteriler üretebilir. Dişlerinizdeki bu tarz boşluklar hem diş eti hastalıklarına hem de kötü nefes kokusuna sebep olabilir. Bu nedenle, hem ağız kokusu için hemde diş sağlığımız için mutlaka 6 ayda bir diş kontrolüne gitmeliyiz.

Soğuk Algınlığı
Bronşit, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları nefesinizin kötü kokmasına neden olabiliyor. Bunun sebebi kokuya neden olan bakterilerin, mukus üstünde beslenmeyi sevmesidir. Bu da burun tıkantdıysa, ekstra ağız kuruluğu yaratarak nefesinizin kokmasına neden olur.

protein diyeti ağız kokusuna neden oluyor

Düşük Karbonhidrat Diyetleri
Protein ağırlıklı beslendiğinizde vücudunuz yağ yakmaya başlayacaktır. Ancak keton denilen bileşikleri harekete geçiren bu diyet ağızda kötü kokularada neden olmaktadır.

Ülser
Ülsere neden olan helicobacter pylori bakterisinin kötü nefes kokusunu tetiklediği uzmanlarca belirtilmektedir. Bu da demek oluyor ki, kötü nefes kokusunun kaynağı mideniz olabilir. Eğer böyle bir belirtiye kendinizde rastlarsanız teşhis ve tedavi için doktora gitmelisiniz.

Bademcik taşları
Bademcikte taş, ölü hücrelerden, mukustan, besin parçalarından ve sertleşmiş bakterilerden dolayı oluşabilir. Bunlar, bademciğin üzerinde ve dilin arkasında sıkışıp kalabilir. Kötü koku yaymaları dışında genelde başka zararı yoktur. Tedavi için gargara yapılması veya diş hekimine gidilmesi gerekmektedir.

ilaç kullanımı ağız kokusuna neden oluyor

İlaçlar
Antidepresanlar ve alerji ilaçları da dahil olmak üzere 400’den fazla reçeteli ve reçetesiz ilaç tükürük akışını engellemektedir. Tükürük sıvısı bakterileri ve yiyecekleri yıkayarak ağzınızda ağzınızın kötü kokmasına yardımcı olur. Bunun için uzmanlar hastalara, şekerli veya şekersiz nemlendirilmiş sakız çiğnemelerini tavsiye etmektedir.

Su içmemek
Çeşitli nedenlerle azalan tükürük miktarını, olması gereken düzeye getirmede su içmenin oldukça önemli bir rolü vardır. Uzmanlar günde 2 litre su tüketilmesinin ağız ve diş sağlığımızı koruyacağını belirtirken. Tükürük kaynaklı ağız kokusunuda engellemeye yardımcı olacağını belirtiyor.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: