Hiperaktif Çocuklarla Aileleri Nasıl İlgilenmeli?

Makaleler > Çocuk

Hiperaktif Çocuklarla Aileleri Nasıl İlgilenmeli?

Hiperaktivite kişinin özellikle sevmediği işlere odaklanamama, sevdiği işlere ise aşırı odaklanma kusurudur. Dikkat eksikliğininde baskın halde olduğu hiperaktivitesi olan çocuklar zaman planlamasında zorluk çekerler ve anne babaları tarafından sürekli işini yapması konusunda uyarılırlar. Hastalığın ortaya çıkış öyküsü genellikle çocuğun beyninin yanlış eğitilmesi, dolayısıyla hatalı davranışsal alışkanlıklar edinmesiyle alakalıdır.

Hiperaktif çocuklarla nasıl ilgilenilmeli

Özellikle anaokuluna giden çocuklarda rastlanan hiperaktiviteyi etkileyen en önemli unsurların başlıcası doğum sırasında annenin olumsuz duygular içerisinde olup kendini kasarak zorlayıcı bir hamilelik süreci geçirmesidir. Bilindiği üzere, hamilelik dönemi hassas ve bol dikkat gerektiren bir dönemdir. Bazı anneler hamilelik sırasında stres ve moral bozukluğunun etkisi ile zorlayıcı bir süreç geçirmektedir ve hamilelik süreçleriyle birlikte doğum esnası da zorlayıcı geçebilmektedir. Bu zorlayıcı dönem anneyi sarstığı için doğal olarakta çocuğu da baskı altında tutar. Bu neden ile çocuklarda hiperaktivite görmektedir. Ikinci neden ise aile içi sorunlardır. Aile içi ilişkiler çocuklarımızın temelini oluşturduğu için her alanda ve her karşılaşılan problemde güncelliğini korumaktadır.

Belirtileri

  • Hiperaktivitenin ilk göstergesi ise agresif hal ve hareketlerdir. Herşey hemen olsun istenir.
  • Hiperaktivite mutlaka çocuklukta başlar ve genellikle 7 yaşından önce ilk hiperaktivite belirtileri görülür
  • Hiperaktivite problem yaşayanların %30-50’si erişkinlikte de rahatsızlığın etkilerini göstermeye devam eder.

hiperaktivite sorunları nelerdir?

Aileler Ne Yapmalı?

Hiperaktivite çok çabuk kendini gösterebilen bir sorun olmakla beraber dikkat eksikliğiyle de bağlantısı vardır. Ailelerimizin hiperaktivite sorunu yaşayan çocukları için yapmaları gereken şey, ilk başta çocuğa bir oyun alanı oluşturmaktır. Hava güzel olduğu zaöam mutlaka çocuğu dışarı çıkarmak, hava bozuk olsa bile onu sürekli farklı aktivitelerin içine sokmalıdırlar. Okul içerisinde belirli kurallar olduğu gibi evdede belirli kurallar olmalı ve bu kurallara uyulması sağlamalılardır. Hatta çocuğun uyması gereken bir program hazırlanıp, bu programa saati saatine uyması sağlanabilir.
Ancak her ne olursa olsun hiperaktivite korkulacak birşey değildir. Duygu dışa vurumundan bir tanesidir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Geçmiş deneyimine dayalı olarak çalışmaktan hiç bir zaman zevk almamış, öğrenmenin, okuyup anlamanın keyfini hissetmemiş bir birey, dikkat eksikliği problemini ilaçla giderip dikkatini belli bir çalışmaya odaklayabilse dahi, geçmişteki davranışsal öğrenmesi nedeniyle bu koşullanması üzerine psikoterapi desteği almadan alışkanlığından vazgeçmede zorlanacaktır.
Dikkat eksikliğinin erişkinlikte devam etmesi halinde tedavinin düzelmesi zorlaşır. Dikkat dağınıklığı olan kişiler yapılması gereken işin başına oturduklarında başlayıncaya kadar son derece zorluk çeker, vakit kaybederler. Direk bir işe girişmek yerine pek çok alakasız işi araya sıkıştırarak çevresel işlerle uğraşırlar. Dikkat eksikliği olan kişi sürekli yenilik arama ve ödül arama davranışı sergiler. Strese toleransı azdır ve çabuk öfkelenir.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: