Güçlü Kemikler İçin Ne Yapmalıyız?

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Güçlü Kemikler İçin Ne Yapmalıyız?

Sert ve dinamik bir doku gibi görünse de kemiklerimiz yıpranıp zayıflayabiliyor. Özellikle yaşımız geçtikçe hızlanan kemik erimesi beklenmedik bir zamanda, en küçük kazada kırıklarına yol açabilir. Oysa kemik erimesine karşı gençken alacağımız basit önlemler de mevcuttur. 50 yaşından sonra kemik kütlemizde küçülmeler meydana gelebilir. Bebeklik ve çocukluk çağlarında kemik sağlığına yatırım yapılmasıyla ileri yaşlarda kemik sağlığı sorunları önlenebilir. Sağlıklı beslenmenin yanında kemiklerimize katkıda bulunacak vitaminler ve mineraller de mevcuttur.

Güçlü Kemikler için olmazsa olmazlar

D Vitamini

Güç İçerisinde yapılan kısa yürüyüşlerle D vitamini ihtiyacını büyük ölçüde karşılayabiliriz. D vitamini içeren besinlerin tek başına tüketilmesinin hiçbir yararı yoktur. Çünkü güneş ışığı olmadan D vitamini tek başına besinlerle alınamaz.Peynir, tereyağı, yağlı balıklar, balık yağı, yumurta ve patateste bulunur ve bu besinleri düzenli olarak tüketmek gerekir. Bebeklerde D vitamini ihtiyacı 0-6 aylık iken 10 mikrogram, 7-12 aylık iken bebeklerde 5 mikrogramdır. 1 yaşından 70 yaşına kadar ise 15 mikrogram D vitamini yeterliyken 70 yaş ve üzerinde 20 mikrogram alınmalıdır.

Güçlü kemikler için kalsiyum

Kalsiyum

Çocukluk ve ergenlik döneminde alınan kalsiyumun sağlıklı bir kemik için önemi yadsınamaz. Vücutta kalsiyum depolarının hep dolu tutulması için kalsiyum içeren besinlerin yetişkinlik döneminde ve ileri yaşlarda da tüketilmelidir. Vücuttaki kalsiyum miktarının ömür boyu yeterli miktarda tutulması gerektiğinin altı uzmanlar tarafından çizilmektedir. 1 porsiyon somon balığında 200 mg, 1 su bardağı süt içinde 200 mg kalsiyum bulunuyor. Sonuç olarak, süt ve süt ürünleri tüketmek oldukça önemli. Sağlıklı bir insan günde 1000 mg kalsiyum almak gerekiyor. Bu nedenle beslenme ile kalsiyum alımına önem vermek gerekiyor.

Güçlü kemikler için c vitamini alın

C Vitamini

Normal kemik gelişiminin yapıtaşlarından biri olan kolajenin oluşumunda c vitaminin önemli bir yere sahip. Bunun yanında vücutta antioksidan olarak da çalışan c vitamini, kemiklerde yıkımın önlenmesine de katkıda bulunuyor. Araştırmalara göre, özellikle ileri yaşlardaki erkeklerde c vitamini alınması ile kalça kemiğinde kırık oluşma riskini azalttığı gözlenmiştir. Turunçgiller, kivi, kavun, çilek, yeşil biber, yaban mersini, brokoli, taze rezene, maydonozda bulunan c vitaminini dengeli bir beslenme ile alınması gereklidir.

Fosfor

Fosfor ve kalsiyum kemik sağlığının devamı için önemli iki yapıtaşıdır. Yapılan çalışmalara göre fazla kafein tüketimi, kalsiyum ve fosforun bağırsakta emilmesini azaltığını ortaya koymuştur. Koyu yapraklı taze sebzeler, badem ve baklagillerde fosfor bulunurken elbette bu besinleri dengeli tüketmek oldukça önemli. Dengeli beslenildiğinde, gıdalardan alınan fosforun haricen ek gıdalar ile alınmasına gerek yoktur.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: