Anoreksiya Dişlerinizi Kaybetmenize Neden Olabilir

Makaleler > Kadın

Anoreksiya Dişlerinizi Kaybetmenize Neden Olabilir

Kişinin olağan sayıla en az vücut ağırlığına sahip olmayı reddetmesi, kilo almaktan aşırı korkması ve vücudunun biçimini veya boyutunu algılamasının bozulmasıdır. Genellikle ergenlik döneminde başlar ve %90'dan fazlası kadındır. Beklenenin altında bir vücut ağırlığına sahip olmalarına kilo almaktan ve şişmanlıktan aşırı korkmak ve zayıf olmasına ragmen kilolu olduğunu düşünme saplantısı söz konusudur. Anemi, sıvı ve elektrolit dengesizlikleri görülebilir. Zamanında tedavi edilmediğinde beden sağlığında önemli sorunlara yol açar.özellikle yemek yedikten sonra parmak kullanarak tüketilen yiyeceklerin çıkarılması sebebiyle yaşanabilecek sorunların başında diş ve diş eti sorunları gelmektedir. Kısa dönemde, dişte çürük, diş kaybı gibi sorunlara neden olabilir. Diş kaybı gibi önemli sıkıntılara yol açabilecek bu hastalıklar hafife alınmamalıdır.

Anoreksiya Dişlerinize Mal Olabilir

Sadece Dişlerinizi Değil, Tüm Beden Sağlığınızı Kaybedebilirsiniz

Uzmanlar, çoğunlukla sıfır bedene ulaşmak için yapılan bu fiil ve “ ideal güzellik” kavramına saplantılı geliştirmeleri sebebiyle gençlerin bu tarz yeme bozukluklarının pençesine düştüğü, bu nedenle de sağlıklarından oldukları belirtiliyor. Bu rahatsızlıkların, dişler üzerinde de olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Özellikle sık kusan kişilerde mide asidinin etkisiyle dişlerde önemli zararlar hatta kayıplar yaşanabildiğini belirtiyor. “ Diş minesinde aşınma, ağız içi yaralar ile başlayan diş ve ağız sağlığı sorunları tedavi edilmez ise daha büyük problemlere yol açabiliyor. Dişlerde görülen problemlerin, vücudun diğer organlarını da olumsuz etkilediğini unutmamak gerekiyor. Bu nedenle yeme bozukluklarının temelinde yatan problemlerin önemle çözülmesi gereklidir. Uzmanlar gençleri tek bir güzellik anlayışı doğrultusunda şablonlarla hareket etmemeleri konusunda uyarıyor.

Anoreksiya Tedavisi

Tedavisi zor ve uzun olan bir hastalıktır. Anoreksiyalı kişiler genelde tedaviye kendi başlarına yönetlmez. Başka departmanlardan hekimlerin yönlendirmesi sonucu psikiyatrilere gelirler. Anoreksiya tedavisinde öncelikle kişi ve hekim arasında güven ilişkisi sağlanır. Doctor, hastanın kendisi ve ailesi ile yakın temas kurarak sorunun temelini teşhis eder ve tedaviye yoğunlaşılır. Kişinin psikoterapi sürecinde beslenme ve kilo alma konusu öncelikle yer alarak, bir çok açıdan doktorla olan ilişkisi arttırılarak uzun bir tedavi süreci geçirir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: