Migren Aşısı Geliyor

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Migren Aşısı Geliyor

2012 yılından beri çalışmaları devam eden aşı ABD’de onayı aldı ve satışa sunuldu. Dünyada 3 bin hasta üzerine yapılan testlere Türkiye’dende 12 kiÅŸi katıldı.
Dünya BaÅŸ AÄŸrısı DerneÄŸi Komite Üyesi ve CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Derya Uludüz, migren aşısının migren hastalığının tedavisi için özel olarak geliÅŸtirildiÄŸini ve migren ataklarının geliÅŸmesini önleyici ilk ilaç olduÄŸunu açıkladı. Yaklaşık 500 dolar fiyat ile ABD’de kullanımına baÅŸlanan aşının Türkiye’de ruhsat alması için baÅŸvuru yapıldı. Aşının tüm etkilerini uzun vadede göreceklerini ancak bugüne kadar yapılan çalışma sonuçlarının umut verici olduÄŸunu söyledi.

Migren Aşısı Geliyor!

Peki Migren Tam Olarak Nedir?
Migren, çoÄŸunlukla ataklar halinde gelen bir baÅŸ aÄŸrısı tipidir. Ataklar 4 saatten 72 saate kadar deÄŸiÅŸen uzunluklarda olabilir. KiÅŸi ataklar arasında kendini tamamiyle normal hisseder, ancak bir sonraki atağın endiÅŸesi içindedir. BaÅŸ aÄŸrısı zonklayıcı ya da nabızla birlikte atan ÅŸekilde hissedilebilir ve başın tek bir yanında yerleÅŸebilir. Bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı hassasiyet baÅŸ aÄŸrısına eÅŸlik edebilir. Migren kadınlarda erkeklerden daha sık görülür; kadınlarda %18.6 ve erkeklerde %6.5 oranında görülmektedir. Migrenin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Anne-babadan birinde migren varsa, çocukta da olma olasılığı %40'tır. EÄŸer her ikisinde de migren varsa, çocukta da %75 olasılıkla migren görülebilir.

Migren Ataklarını Durduruyor
Åžimdiye kadar özel bir tedavisi bulunmadığını belirten Prof. Dr. Uludüz migren aşısı, migrene özel henüz ataklar ortaya çıkmadan atağı durdurabilen bir tedavi geliÅŸtirildi. Bu tedavinin geliÅŸtirilme aÅŸamasında, Türkiye de bu çalışmada yer aldı. Eylül 2017 itibariyle çalışmalar sonuçlandırıldı.
GeliÅŸtirilen calcitonin gene-related peptide (CGRP) isimli migren aşısını yıl boyunca kullanarak pozitif sonuç alan sevda oral hayatındaki deÄŸiÅŸimi “yeniden doÄŸmuÅŸ gibiyim” sözleriyle anlatıyor.

Ağrı kesiciye son
Migrende birkaç tane mekanizma bulunuyor. Bu mekanizmalar içinde enflamasyon dediÄŸimiz bir iltihap durumunun ortaya çıkması, atak ortaya çıkacağı anda bir takım iltihap maddeleri salınıyor. O iltihap maddeleri damarlara gidiyor, damarları geniÅŸleterek aÄŸrı atağını baÅŸlatıyor. Ancak aşının tedavi ettiÄŸi yer de burası, aşı iltihap maddelerinin salınmasını engelliyor. Böylece olayın yayılarak aÄŸrı atağı çıkmasını ortadan kaldırıyor. Özellikle sık migren atakları olan hastalarda iyi yanıtlar veren aşı, sık sık migren aÄŸrısı çeken hastalarda bunu sıfırlıyor ya da ayda 1-2 güne kadar düÅŸürüyor.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: