Konuşma Bozukluğu Nedir?

Makaleler > Çocuk

Konuşma Bozukluğu Nedir?

İlk yaşlarda farkedilmeyen, farkedildiği zamanda tedavisi ihmal edilen ve önemsenmeyen, konuşma güçlükleri, çocuğun hayatını pek çok yönden olumsuz etkiler. En geç 3 yaşına kadar konuşma gelişimini tamamlaması gereken çocuklarda farklı nedenlerle meydana gelen konuşma bozuklukları zaman geçtikçe konuşma kaygısına hatta fobiye dönüşmektedir. Bu nedenle çocukların tedavisinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, konuşma bozukluklarını, konuşmanın akıcılığında, gelişmesinde, seslendirmede ve konuşma organlarının yapısının neden olduğu konuşma kusurları olarak tanımlamaktadırlar.

Konuşma Bozukluğu Nedir?

Kekemelik
2 ila 5 yaş aralığında ki çocuklarda karşılaşılan bir akıcılık bozukluğudur. Çocuk kekelemeye başladıktan sonra, terapist kendiliğinden geçebileceği için 6 ay süresince aktif olarak çocukla terapiye başlamaz. Aileye çocuğun kekelemelerini azaltmak için ona nasıl davranmaları gerektiğini öğretir ve belirli aralıklarla çocuk terapiste götürülüp belirli kontrollerden geçirilir. Eğer kekemelik hala devam ediyorsa çocuğun yaşına bağlı olarak uygulayacağı bir yöntem ile tedaviye başlar.

Artikülasyon Bozukluğu
Çocuk bazı sesleri yanlış kullanabiliyor. Buna ses ritim bozukluğu adı verilir. Bu nedenle “R” yerine “Y” kullanabilir. Bu duruma artikülasyon bozukluğu adı verilir. Bu durum çocuğun konuşma organlarının doğru kullanmamasından kaynaklanmaktadır. Bu durum ağız ve yüz kaslarının doğru kullanmamasından kaynaklandığındandır.

konusma bozuklukları Nedir?

Özgün Konuşma Bozukluğu
Bozukluğu bazı çocuklarda dilin gramer yapısıyla ilgili bir bozukluk olabilir. Çocuk cümle yerine sözcük kullanabilir. Kelimeleri arka arkaya kullanarak tekrar eder. Cümle içinde sözcük atlamaları yapabilir. Kendine özgü kusurlar olarak görülür. Bu nedenle bu soruna özgük konuşma bozukluğu denir. Zor doğumda beynin oksijensiz kaldığı her durum, düşmeler, başın arka kısmının çarpması sonucu zarar görülmesi, çocuklarda bu sorunun görülmesine neden oabilir.

Erken Teşhis Çok Önemli!
Uzmanlar, Çocuk 5 yaşını geçmesine rağmen konuşurken bazı sesleri yanlış çıkarıyorsa, öğrenme güçlüğü riskinin söz konusu olduğuna dikkat çekiyorlar. Bu nedenle, çocuğun bir terapiste gösterilmesi şarttır. Tedavi edilmemesi durumunda konuşma sorunlarının yaş ilerledikçe sosyal fobiye neden olabileceğini belirtiliyor. Bunun yanında lütfen unutmayın! Günümüzde bütün konuşma bozuklukları tedavi edilebilir. Fakat, uzmanlar tedavi sürecine ne kadar erken başlanılırsa, okadar hızlı sonuç alınacağının altını çiziliyor.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: