Özgül Öğrenme Güçlüğü Nedir?

Makaleler > Çocuk

Özgül Öğrenme Güçlüğü Nedir?

Özgül öğrenme güçlüğü kişinin zekası normal veya normalin üzerinde olmasına rağmen sözlü ve yazılı dili kullanma ve anlamada, okuma, yazma, konuşma, heceleme matematiksel hesaplamalar yapmada,  iletişim konularında kendini gösteren nörolojik kökenli bir bozukluktur. Ailelerin bilinçli olması oldukça önemlidir. Çünkü bu durum çocuğun başarısıyla doğrudan alakalıdır. 

Özgül Öğrenme Güçlüğünün nedir?

Elbette bu tanım, görsel, işitsel motor engelleri duygusal rahatsızlıklar,  çevresel ve ekonomik dezavantajlardan kaynaklı öğrenme sorunları olan çocukları kapsamaz. Öğrenme güçlüğü tedavilerle giderilebilir bir rahatsızlıktır. Okul yaşamına ilk başladığımız günler hepimiz için farklıdır. Ancak, okuma yazma gibi ciddi beceriler geliştirdiğimiz bu dönem ile birlikte karşımıza çıkmaya başlar. Her çocuk mutlaka öğrenir. Fakat, aynı zamanlarda öğrenemezler. Herkesin öğrenme kapasitesinin farklı olduğu gibi, öğrenme şekilleri de birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, öğrenme güçlüğü açısından risk taşıyan çocuklar ilkokula başlamadan, okul öncesinde izlenmelidir. Eğer çocuğun ilgilendiği konularda yaşlarından olgun yorumlar yapabilmelerine rağmen standart eğitim alırken sıkıntı çekiyorsa. Temel olan okuma, yazma, sayıları ve basit matematiksel işlemleri beklenen zamanda öğrenemiyorlarsa bunun nedeni özgül öğrenme güçlüğü olabilir.

Belirtileri;

  • Yazılı kelimeleri öğrenme ve hatırlamada sıkıntı yaşarlar.
  • Okurken kelime atlayabilirler.
  • Heceleme sıkıntısı çekerler.
  • Yazım hatası yapabilirler. Harfleri ters,kelimeleri eksik yazabilirler.
  • Yön kavramlarını öğrenme ve kullanmada zorluk yaşarlar.
  • Zaman kavramında sorun yaşayabilirler.
  • Sıralı olan işleri sırasına uygun yapamayabilirler.

Özgül Öğrenme Güçlüğü Nedir? Nasıl Tedavi Edilir

Özgül Öğrenme Güçlüğü’nün Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • Özgül öğrenme güçlüğü sadece eğitim ile tedavi edilebilir. Ancak, bu eğitim çocukların okulda edindiği eğitimden farklı olması gerekmektedir. Okul eğitiminin yanında eğitsel terapi de görmelidir.
  • Öğrenme güçlüğü eğitimi, alanında uzmanlaşmış eğitmenler eşliğinde verilmelidir. Özellikle öğrenme bozukluğu ve dikkat eksikliği alanlarında eğitim almış kişiler tarafından uygulanmalıdır. Çocuğun zorluk çektiği yerlerin belirlenmesi ve belirlenen alanlara yönelik özel  bir eğitim programı uygulanmasıdır.
  • Öğrenme Güçlüğü tedavi sürecinde aile, okul ve terapistin kuracağı bağ ve işbirliği oldukça önemlidir. Bu sayede, okulda ve evde çocuğun eğitiminin gerçekleşmesine yönelik düzenlemeler yapılarak başarıya ulaşılabilir. Ancak, bu noktada aile ve öğretmenin öğrenme güçlüğünün ne olduğunu anlaması ve bu durumu kabul etmesi oldukça önemlidir. Aksi halde gerçekçi beklentiler almayacaklar ve hayal kırıklığına uğrayacaklardır.
  • Bunun yanında özgül öğrenme güçlüğünün bir ilaç tedavisi yoktur. Fakat, dikkat eksikliği, hareketlilik, depresyon gibi belirtiler üzerine uzmanın teşhis ve tedavi sürecine göre ilaç kullanılabilir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: