Şizofreni, beyindeki kimyasal maddelerin iletiminde bir bozukluk olması ve beyin yapısında bazı farklılıkların görülmesiyle ortaya çıkan bir beyin hastalığıdır. Hastalığın aktif (alevlenme) ve pasif (iyileşme) dönemleri vardır. Her ne kadar tedavi edilebilir olsa da tamamen düzeltilemez.
Dünyada 60-65 milyon, ülkemizde ise 600 binden fazla şizofreni hastası vardır. Yani dünyada her yüz kişiden birinde şizofreni hastalığı görülür. Genelde 16-25 yaş arasında ortaya çıkar. Başlama yaşı ne kadar düşerse hem beyinde hem de kişilik üzerinde hasar o kadar fazlalaşır. Bu da hayatı daha da kötü bir hale getirir. Yapılan beyin görüntüleme yöntemleriyle de beyinde bazı farklılıklar göze çarpmaktadır. Beynin bazı bölümleri küçüktür. Beyindeki boşluklar daha da genişlemiştir. Bu yüzden şizofreni hastalarının plan yapması, karar vermesi, sorunları çözmesi güçleşir. Karşıdaki kişiyle ne konuşacağını bilemez.
Belirtileri;
Daha Çok Kimlerde Görülür?
Her 10 hastanın ailesinden birinde birinci derece yakın akrabalarında görülmektedir. Pek çok araştırma göstermektedirki, genetik yatkınlık olmasına rağmen şizofreninin tetiklenmesi için çevresel faktörler son derece önemlidir. Bunun yanında bilim insanları doğumdan önce fetüsün yeterli seviyede beslenmemesi ya da belirli virüslere maruz kalması, doğumda gelişen pek çok problem veya psikolojik faktörler gibi çevresel etkiler şizofreninin gelişmesinde etkili olduğunu düşünmektedir.
Stres ve Şizofreni Arasındaki İlişki