Alerjiden Korunma Yolları Nelerdir?

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Alerjiden Korunma Yolları Nelerdir?

Araştırmalara göre Türkiye’nin %10.8’i alerji olduğu ortaya çıktı. Özellikle ramazan ayında kendilerini halsiz hissedenlerimiz için alerjik semptomlar daha da kötü hale geldi. Bizde bu yazımızda alerjiden nasıl korunabileceğinize dair bir yazı derledik.

Alerjiden Korunma Yolları

Vücudun bağışıklık sisteminin her hangi bir maddeye karşı gösterdiği aşırı hassasiyet reaksiyonudur. Alerjiye yatkın insanlar “atopik” olarak adlandırılır. Atopi bir hastalık olarak değerlendirilmez fakat kalıtsal bir özelliktir. Açık tenliler ile deniz kenarı ya da nemli ortamlarda yaşayan insanlarda daha fazla görülür. Alerjiye neden olan alerjenlerin çoğu organik kökenli maddelerdir. Normalde insan vücuduna zararı olmayan bu maddeler alerjik insanlarda tepkimelere neden olabilir. Stres yoğun çalışma ortamı, hava kirliliğinin artması, gıdalara eklenen katkı maddeleri alerjinin görülme sıklığının artmasına yol açtığı bilinmektedir. Dönemsel olarak bahar aylarında artış gösterir. 
Genel olarak başta polenler olmak üzere, küf mantarları, belirli gıdalar (balık, çilek vs.) kedi ve köpek gibi hayvan tüyleri ve bazı kimyasallar da bu hastalığa neden olabiliyor. Alerjik riniti olan kişilerde, sinüzit, kulak hastalıkları ve geniz eti gelişimi de görülüyor.
Alerjik kişiler alerjenlerle temas etmeleri sonucunda, kuru öksürük, nefeste daralma, hırıltı, nefes alıp verme ve göğüste sıkışıklık hissi gibi yakınmaları duyabilmektedir. Bu sorunlar geçtikçe veya ilaç kullanımı sonucunda azalabilmektedir. Özellikle alerjik astım hastalarının bahar döneminde dikkatli olunması gerekmektedir. Alerjik astım, hava yollarının duyarlılığı olduğundan burada mikrobik olmayan iltihaplanma söz konusudur.

Alerjiden nasıl korunabliriz

Alerjiden Korunma Yolları Nelerdir?

  • Doktorunuza danışılması ile testler sonucunda hangi polenin bünyemizde alerjiye sebep olduğunun belirlenmesi gerekmektdir.
  • Her bitki belirli dönemlerde polen ürettiğinden dolayı hassas olduğunuz polene göre daha öncesinden koruyucu tedaviye başlayarak hazırlık yapılmalıdır.
  • Polenin miktarı ılık kuru ve güneşli günlerde artması, sabahları erken saatlerde ve yağmurun hemen sonrasında azalması nedeniyle, polen miktarının fazla olduğu saatlerde açık alanlarda daha az sürede bulunulması gerekmektedir.
  • Çim polenine alerjisi olan kişiler bahçe çimlerini kendileri kesinlikle biçmemelidir.
  • Polenlerle kaplanmış mekanlarda alerjiye sebep olma riskine karşı, kıyafetler ve çamaşırlar yazın açık havada kurutulmalıdır.
  • Polen mevsiminde pencerelerin kapalı tutulması gerekmektedir.
  • Araba alma ya da değiştirilmesi gerektiğinde, polen tutucu hava filtreleri olan otomobillerin tercih edilmesi, otomobillerinin bakımları geldiğinde polen fitrelerinin değiştirilmesine önem verilmelidir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: