Kalp Sağlığınızı Korumanız İçin 6 Öneri

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Kalp Sağlığınızı Korumanız İçin 6 Öneri

Kalp ve damar hastalıkları sadece orta ve ileri yaş gruplarının önemli bir rahatsızlığı değil, günümüzde küçük yaşlarda da yaygın olarak görülüyor. Küresel boyutta ölümlerin %30’u kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor. TÜİK’in 2017’de yayıınladığı rapora göre ülkemizde bu oran %39.7 ile ilk sırada yer almaktadır. Dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklardan hayatını kaybeden insanların yarısı kalp ve damar hastalıklarıyken bu ölümlerin büyük çoğunluğu kalp krizinden kaynaklanmaktadır. Bizde Meditial ekibi olarak sağlıklı bir kalpten geçen kuralları sizin için derledik.

Kalp Sağlığınızı Korumanız İçin 6 Öneri


Beslenme Alışkanlıklarınızı Değiştirin

Kalp ve damar dostu olacak bir beslenme düzeni oluşturun. Yağlı, tuzlu ve hazır yiyeceklerden uzak durun. Haftada iki gün kızartma olmamak şartıyla balık yemek oldukça tüketin. Balık omega 3 yağ asitleri içerdiğinden ve kanda pıhtı oluşumunu azaltıp damar sertleşmesini engelleme özelliği bulunduğundan oldukça önemlidir. Hemen hemen hergün yenilmesi gerekenlerde ise mevsim sebze ve meyveler buluuyor. Damar sertliğine yol açtığından kırmızı etten uzak durmak, sosis, salam gibi işlenmiş et ürünlerinden ve sağlıksız karbonhidratlardan önemli.

Kalp Sağlığınız İçin dikkatli beslenin

Kilolarınızdan kurtulun ve düzenli egzersiz yapın

Vücutta bulunan fazla yağların arter denilen kalbi besleyen atar damarlarda birikmesiyle daralma meydana gelmektedir. Böylece Koroner kalp hastalığı riski artmış oluyor. Kalp adelesine giden kan akışını azalırken, yağ tabakasının damar içinde aniden çatlaması damarı tıkayabiliyor ve kalp krizine neden olabiliyor. Bu da kilolu insanların neden kalp damar hastalıklarına yakalanma olasılıklarının fazla olduğunu açıklıyor. ideal kilonuzun koruyarak risk faktörlerini azaltabilirsiniz. Sağlıklı bir dolaşım sistemi ve kalp sağlığı içinse en önemli şeylerden biri de düzenli egzersiz ve hareket etmektir. Otomobil, yürüyen merdiven, asansör derken gün geçtikçe daha az hareket etmeye başladık. Oysa kalp sağlığımız için çok önemli olan bu fiziksel aktiviteleri atlamak bir çok dolaşım hastalığınıda beraberinde getiriyor. Bu nedenle, haftada en az 3 gün egzersiz yapmak bizim için hayati önem taşıyor.

Kalp sağlığınız için spor yapın

Sigarayı Bırakın

Sigara günümüzde önlenebilir ölüm sebepleri içinde ilk sırada yer alıyor. Sigara kullanımıyla zamanla tıkanan damarlar kalp krizine neden olurken, pek çok hastalığında öncüsü olur. Bu nedenle, sağlığınız için sigarayı kesinlik bırakmalısınız.

Kalp Sağlığınız İçin Sigarayı Bırakın

Stresi Azaltın

Çağımızın en büyük sıkıntılarından biri olan stres, kalp sağlığı üzerinde de önemli sorunlar yaratmaktadır. Beslenme alışkanlıklarımızı değiştiren stres, sigara gibi bazı kötü alışkanlıklara neden olurken birçok hal rahatsızlığını tetiklemektedir. Ne kadar çok stres yaparsanız, kalp ve damarlarınızda o kadar stres ve baskı oluşturursunuz. Bunun yanında daha erken yaşlanma gibi problemlerlede karşılaşırsınız. Bu nedenle stres yönetimi oldukça önemli. Eğer stresinizi yönetemiyorsanız, kendinize vakit ayırmayı ve anı yaşamayı da öğrenmelisiniz.

Vücut Kitle İndeksinizi Ölçtürün

Yağların bel ve karın çevresinde toplanması, özellikle kalp ve damar hastalığı riskini arttırmaktadır. Karın çevresi erkeklerde 94 cm, kadınlarda 80 ise; mevcut ölçüler korunmalı, kilo alınmamalıdır.Vücut kitle endeksinden çıkacak sonuca göre hareket edilmelidir.

Check-up Yaptırmayı Unutmayın

Kalp ve damar hastalıklarının bazıları hiçbir belirti vermezler. Bu nedenle hastalıkların başarıyla tedavi edilmesinde erken teşhis büyük rol oynuyor. Düzenli yapılan testler ve doktor kontrolleriyse hastalığın erken tespitinde önemli rol oynuyor. Genik risk faktörü olan insanların muhakkak maksimum 30’lu yaşlarda olmayanların ise 50’li yaşlarda kontrolden geçmesi gerekiyor.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: