Lotus Doğum İle Tanışın

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Lotus Doğum İle Tanışın

Bebek sahibi olacak anneler için en önemli aşama doğumudur. Bebeğin anneyle olan fiziksel bağlantısının bitmesinden sonra dünyaya gözlerini açması için doğum oldukça önemlidir. İyi geçen doğum, annenin ve bebeğin sağlığı için son derece kritik bir süreçtir. Normal ve sezeryan doğumun yanı sıra son yıllarda birçok doğum yöntemi tıp dünyasında yerini aldı. Uzun yıllardan beri uygulanan, fakat az bilinen ‘lotus doğum’ bunlardan biridir. bu yazımızda ‘lotus doğum hakkında merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz.

Lotus Doğumun Yararları Nelerdir?

Bebeği plasentadan ayırmadan gerçekleşen doğumlara ‘lotus doğum’ adı verilir. Lotus doğumda bebek, göbek kordonu kendiliğinden kuruyup düşene kadar yaklaşık 3 ila 10 gün kadar plasentaya bağlı kalır. 

Lotus Doğum Ortaya Nasıl Çıktı?

1970’li yıllarda San Fransisco’da yaşayan bir şifacı olan Claire Lotus Day, gebeliği sürecinde çeşitli araştırmalar yaparken, ünlü primatolog Jane Goodall’ın şempanzelerle ilgili gözlemlerine denk geldi. Anne şempanzelerin doğumdan sonra bebeklerini plasentaya bağlı halde bıraktıklarını ve kordonu kesmediklerini fark eden Claire Lotus Day, Yeni Zelanda ve Bali gibi ülkelerde bebek ve plasenta ile ilgili uygulanan çeşitli ritüelleri de ele aldıktan sonra Batı dünyasında Lotus Doğum gerçekleştiren ilk kadın olarak anılmaya başlandı. Bu pratiğin duyulmasından sonra lotus doğum fikrini duyan ve benimseyen birçok anne ve doğum profesyoneli de, bu yöntemin tüm dünyada yaygınlaşmasına önayak oldu.

Lotus Doğum Nasıl Olur?

Bebek doğduğunda her şey yolundaysa, bir süre annesinin kucağında dinlendirilir. Bu sırada göbek kordonu, hala uterusta olan plasentaya bağlıdır. Bir süre sonra hafif kasılmalar devam ederken plasentanın doğal yollarla doğması beklenir. Plasenta da dışarı çıktıktan sonra genişçe bir kaseye konulur. Bu sırada plasentadan bebeğe kan akışı göbek kordonu yoluyla devam etmektedir. Plasentaya herhangi bir müdahalede bulunmadan önce bu kan akışının tamamen durması beklenir. Kordonun rengi solduğunda kan akışının tamamlandığı anlaşılabilir. Doğumdan birkaç saat sonra plasenta suyla yıkanır ve tamamen kuruması beklenir. Kuruduktan sonra temiz bir havluya sarılarak, göbek kordonu kuruyup düşene kadar bebeğin yanında saklanır. Bazıları plasentayı tuzla kaplayıp havluyu her gün değiştirmeyi, hatta lavanta yağı veya bazı bitkiler kullanarak plasentanın çürümesini geciktirmeyi uygun görürler.
Plasenta kuru kaldığı sürece bebeğinizi göbek bağı düşmeden yıkamanızda bir sakınca yoktur.

Lotus Doğumun Yararları Nelerdir?

Bebek, plasentadan gelecek olan tüm kanı sonuna kadar aldığı için ihtiyacı olan tüm besinler ve kök hücrelerle yeterince beslenebilir. Doğumla alakalı her şeyin bir anda kesilip atılması yerine bebeğin ‘yenidoğan’ olduğunun her an hatırlanması anneye daha yavaş, daha pozitif bir lohusa süreci için yardımcı olur. Anne ve bebeğin bağlanma süreci daha yumuşak olabilir. Anneler daha uzun süre bebekleri ile kaldıklarında lohusalık sendromları ile daha kolay baş edebilirler. Bebekler daha sabit kalırlar ve hala plasentaya bağlı oldukları için, daha az hareket ettirilirler, bu da daha güvende hissetmelerine yardımcı olur. Doğumdan sonra kordonu hemen kesilmeyen bebeklerin daha sakin ve huzurlu oldukları gözlemlenmiştir.

Lotus doğum nedir?

Lotus Doğum Yöntemindeki Risk Faktörü Nedir?

Canlı bir doku olan plasenta, doğumdan kısa bir süre sonra ölü bir dokuya dönüşüyor. Bu da ‘enfeksiyon oluşma riski’ni arttırıyor. Uzmanlar, lotus doğum yönteminde bebeğin iyi gözlemlenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Lotus Doğum Yönteminde Plasenta Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğin doğumuyla birlikte, plasenta ısısının ve bebeğin ısısının aynı derece tutulması gerekiyor. Böylelikle plasentadan bebeğe kan ve hormon akışı sağlanabiliyor. Doğumdan sonra plasentanın yıkanıp hijyenik bir hale getirilmesi, daha sonra ise kurumaya bırakılması gerekiyor.
Kurumaya bıraktığınız zaman plasentanın üzerine tuz ve lavanta gibi bitkiler bırakabilirsiniz. Bu sayede plasentanın kokmasını önleyebilir ve daha hızlı kurumasına yardımcı olabilirsiniz. Plasentanın kuruyup kendiliğinden düşmesine kadar geçen sürede hava almasına dikkat etmelisiniz. Tahminen 3 ila 10 gün içerisinde plasenta iyice kuruyacak ve kendiliğinden bebekten ayrılacaktır. Ancak tekrar uyarmakta fayda var; henüz çok yeni bir yöntem olduğu için hakkında yapılan çalışmalar oldukça kısıtlı. Eğer böyle bir yöntem düşünüyorsanız, mutlaka hekiminize danışmalısınız.

Lotus Doğuma Uygun Olan Doğum Yöntemleri

Lotus doğuma en uygun olan doğum yönteminin suda doğum olduğu bilinmektedir. Fakat normal doğum ve sezaryen doğum ile doğan bebeklerde de lotus doğum olanağı vardır ve plasenta bebek ile birlikte doğurtulduğu sürece bir sorun olmaz. Lotus doğum erken doğum ile doğan bebeklerde de geçerlidir ve bebeğe oldukça yarar sağlamaktadır. Lotus doğum ile dünyaya gelen bebeklerin ileride terk edilme hissi yaşamadıkları savunulmaktadır.

Lotus Doğumun Riski Nedir?

Türkiye'de Lotus Yöntemiyle İkinci Doğum

Türkiye'de Lotus doğum yöntemi ikinci kez Konya'da bir özel hastanede uygulandı. Bu yöntemle bebek, ileride terkedilmişlik hissi yaşamıyor. Özel Medicana Konya Hastanesi’nde ebe olarak görev yapan Emel Ay, yaptığı açıklamada, Lotus doğum yönteminin Türkiye'de çok bilinmediğini söyledi.Bebek doğduktan sonra göbek kordonunu kesmediklerini belirten Ay, "Kordonu bağlamadan ya da kesmeden, doğal yollarla kuruyup düşmesi beklenilen bu yöntemde, plasenta ve kordonu bebeğe yakın tutmak önemli" dedi. Bazı annelerin kordonu ipek bir kurdele ile bağlayıp plasentayı da kibarca bir beze sararak kuruyup bebeklerinden ayrılmasını beklemeyi tercih ettiklerini vurgulayan Ay, şunları kaydetti: "Bebeğin doğumunun hemen ardından, plasenta da bebekle aynı ısıda tutulmalı ki kan ve hormonlar bebeğe aktarılmaya devam etsin. İlk saatler içinde plasenta yumuşak bir beze sarılmalı ve anne ile bebeğe yakında tutulmalı. Sonunda, plasenta, durulandıktan sonra ve kuruması için lavanta, biberiye ve deniz tuzu koyulduktan sonra, özel bir kaseye ya da beze konularak kurumaya bırakılmalı. Böylece kokması engellenecek ve kuruması hızlanacaktır. Sonrasında ise, plasenta anneye ve bebeğe yakın tutulmalı ve günlük olarak (kuruyup bebekten ayrılana kadar) bakımı yapılmalıdır. Bu süreç doğumdan sonra 3 ile 10 gün arasında değişiyor. Bu yöntemle bebek, ileride terkedilmişlik hissi yaşamıyor ve huzurlu bir bebek oluyor."

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: