Türkiye'de Obezite Gerçeği

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Türkiye'de Obezite Gerçeği

Obezite Nedir?
Obezite bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlar.

Neden Obez Oluruz?
Genetik zeminli kronik bir hastalık olan obezinenin temel nedeni,aldığımız kalorinin harcadığımızdan fazla olması ve devamlı olarak depolanan yağlardan kaynaklanmaktadır. Devamlı olarak depolanan yağların oranı düzenli olarak artması şişmanlığa ve bu durumun kronik hale gelmesiyle obezite ile karşı karşıya kalmamıza neden olurlar.

Neden obez oluruz

Obezitede Genetik Faktörler Nelerdir?
Yapılan araştırmalar şişmanlığın oluşumunda genetik faktörlerin % 25 – 40 oranında rol oynadığını göstermektedir. Obez kişilerin çocuklarında obez olmayanlara göre obezite görülmesi daha yüksek bir orandadır. Anne ve babanın her ikisindede obezite olması durumunda çocuklarının %80’inde erişkin yaşta obezite görülmektedir. Anne veya babadan birinde şişmanlık var ise %40 ikisininde normal kiloda olması durumunda ise %10 oranında çocukluk döneminde fazla kilolu olanlarn %50’sinde ileriki dönemde kilolu olma ihtimali bulunmaktadır.

Obezitenin Zararları Nelerdir?
Obezite sadece fiziksel görünüme etki eden bir sorun değildir. Aynı zamanda pek çok hastalığada neden olmaktadır. Obezitenin zararları arasında kalp ve damar hastalıkları önde gelmektedir. Kolestrolün yüksek olması, tansiyon ve yağlardan dolayı damarlarda görünen tıkanmalar bu hastalıkların belirtilerindendir. Bu sorunlar ise kalp krizini tetiklemektedir.

Türkiye’nin %19,6’sı obez
TüiK’in 2016’da yaptığı sağlık araştırması raporuna göre,Vücut kitle indeksi incelendiğinde; 15 yaş ve üstü obez bireylerin oranı 2014 yılında %19,9 iken 2016 yılında %19.6 oldu. Cinsiyete göre yapılan araştırmalarda 2016 yılında kadınların %23.9’unun obez, %30,1’inin ise obez öncesi olduğu görüldü. Erkeklerde ise bu oranlar sırasıyla, %15,2 ve %38,6 olduğu gözlenmiştir.

Türkiyede obezite

Obezite’den Nasıl Korunabilirim?
Hepimiz için beslenme alışkanlıkları farklılık göstermektedir. Ancak, yapılan araştırmalar gösteriyor ki stres, alışkanlık değişimi ve belirli çevresel etkenlere göre yeme alışkanlıklarımız sürekli olarak değişim göstermektedir. Bu dönemlerde alınan kilolar umursanmaz ise geri dönülemez boyutlara gelinebilir.

Haftada En Az 3 kez Egzersiz Yapın
Düzenli egzersiz yapmanın insana mutluluk hissi veren endorfin hormonunun salgılanmasına neden oluyor. Bu hormonun salgılanmasıyla stresin yıpratıcı etkilerini azaltır. Kan, yağ ve glikoz düzeyinin düşürülmesine yarıyor. Vücudun kas kuvveti, dayanıklılığı ve esnekliğini arttırırken, kilo vermeyi ve korumayı sağlıyor. Bu nedenle haftada 3 kez yapılan egzersiz sağlımızı korumamız için oldukça önemlidir.

Kötü Beslenme Alışkanlıklarınızı Değiştirin
Bir sağlık probleminiz bulunmuyor fakat kilo alımınızı durduramıyorsanız, kötü bir beslenme alışkanlığınız var demektir. Kötü beslenme alışkanlığı ise sağlıksız yağ içeren ve yapay katkılı besin tüketiminden geçmektedir. İnsülin ve diğer hormonlarınızda dalgalanmalara neden olan bu besinler özellikle karın bölgenizde yağlanmaya, şişmanlamaya ve obeziteye neden olurlar. Bu nedenle, İşlenmiş gıda tüketimimizi kontrol altında tutmalı ve temiz bir beslenme planı yapmalıyız.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: