Kadınlar Neden İdrar Kaçırır?

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Kadınlar Neden İdrar Kaçırır?

Her 3 Kadından Biri İdrarını Tutamıyor!
İdrar kaçırma; günlük işler sırasında istemsizce idrarın kaçırılmasıyla meydana gelen durumdur. Kadın nüfusunun %30’luk bir kısmı bu durumdan şikayetçidir. İdrar kaçırma farklı nedenlerden dolayı görülebileceği gibi, tedavi edilebilen bir rahatsızlık türüdür. Kadınların neden idrar kaçırdığını ve böyle bir durumda neler yapması gerektiğini bu yazımızda okuyabilirsiniz. Kadınlarda idrar kaçırma durumunun ortaya çıkmasının belirli nedenleri vardır;

  • Dağılım bimodal patern gösterir.
  • Menopoza kadar seviye seviye atlar.
  • 2. seviyeye 70 yaşından sonra girer.
  • İdrar kaçırma, çoğunlukla genç ve orta yaş kadınlarda görülmektedir.
  • Artan hasta sayısı ve tedavi masraflarıyla ciddi bir problemdir.
  • Utanç duygusunun tedavinizi engellemesine izin vermeyin!

Kadınlar Neden İdrar Kaçırır? tedavi yöntemleri nelerdir?

Yaşam kalitesini düşüren ve daha şiddetli bir seviyeye gelmeden minimal invaziv bir yöntemle düzeltilmesi uygundur. İdrar kaçırma olayı kişilerin rahatlıkla konuşamadığı bir durumken bu durum tedavi sürenizin uzamasına neden olmaktadır. İdrar kaçırma sorunuyla yüzleşmediğiniz sürece, günlük aktivitelerinizi ve hayat standartlarını kötüleştirecek bir durumun içerisine düşebilirsiniz. Bu problemden kurtulup eskisi gibi özgür yaşama dönmeniz yaşam kalitenizi de yükselteceğini lütfen unutmayın.

Hangi Durumlarda Tedavi Gereklidir?
Gülündüğünde, öksürüldüğünde veya hapşırıldığında yürürken veya spor yaparken, ağır materyaller taşırken idrar kaçırıyorsanız yatar durumdan oturur duruma geçtiğinizde sıkıntı çekiyorsanız, gün boyu sık sık tuvalete gitmek zorundaysanız, tuvalette idrarınızı tamamen boşaltmadığınız hissine kapılıyorsanız mutlaka tedavi olmanız gerekmektedir.

1-) Stres tipi idrar kaçırma
Ani hareketlerle,örneğin gülerken, öksürürken, hapşırırken egzersiz yaparken istemsiz idrar kaçırma durumudur. Kadındaki idrar kaçırmanın en sık görülen nedenlerindendir. Temel nedeni, pelvik taban kaslarının zayıflığıdır. Pelvik taban kasları alt idrar organlarını destekler. Güçlü bir pelvik taban, üretrayı idrar yapma zamanı gelinceye kadar kapalı tutar. Zayıflık durumu olduğunda karın için basıncını arttıracak durumlar üretranın açılmasına ve idrar kaçırılmasına neden olur. Müdahaleli doğum, iri bebek doğurma, obezite gibi nedenler risk faktörlerini oluşturmaktadır.

Kadınlar neden idrarını tutamazlar

2-) Urge İdrar Kaçırma;
Güçlü bir tuvalete gitme ihtiyacı hissedildiği anda yetişemeden idrar kaçırma şeklidir. Stres idrar kaçırmadan farklı olarak, pelvik tabandaki zayıflıktan değil, mesane kaslarının aşırı aktif olmasından kaynaklı olup tedavisi medikaldir.

3-) Miks Tip İdrar Kaçırma;
Stres idrar kaçırma ve urge idrar kaçırmanın bir arada olmasıyla meydana gelir.

4-) Taşma Tip İdrar Kaçırma;
Mesanede fazla idrar depolanmasının sonucunda idrar yapma zorluğu hissetmeden aç miktarda idrar kaçırmadır. Mesane yine dolu olsada kişi mesanesini boşalmadığı hissine kapılır. Diyabet pelvik yaralanma, geniş pelvik cerrahi, multipleskleroz gibi durumlarda kas dokusunun kaybedilmesi sonucunda oluşur tedavisi medikaldir.
İdrar kaçırma, durumuyla karşı karşıya kaldıysanız eğer, hiç düşünmeden üroloğa başvurarak erken tedavi yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. İdrar kaçırma sorununda rahim ve üreme sistemiyle bir alakası varsa Jinekoloji durumla ilgilenmektedir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: