11 ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayı, 16 Mayıs itibariyle başladı. Ramazan aynında insanların aklında en çok takılan konulardan biri ise iftar ve sahur vakitlerinde nasıl beslenilmesi gerektiği. Meditial olarak, ramazan ayında tüketilmesi gereken besin gruplarını ve tercih edilmemesi gerekenleri sizler için derledik.
İftarda, sahurda hem de aralarında her besin grubundan tüketmek oldukça önemlidir. Bu nedenle ramazanda protein karbonhidrat yağ gibi makro dengelere önem vermemiz gerekmektedir. Bunun için iftar sofranızda salata, yoğurt, ayran cacık gibi besinlere yer vermemiz gerekiyor. Özellikle haftanın belirli günlerinde aralıklarla kırmızı et, tavuk balık veya kurubaklagil tercih ederek besin çeşitliliğini sağlamanın önemi tüm uzmanlarca vurgulanıyor. Vücudun lif ihtiyacını karşılamak için, iftarda ve sahurda taze meyve ve sebzeye yer vermeniz oldukça önemli. Tabi ki burada dikkat edilmesi gerekilen nokta, her besin grubundan tüketirken porsiyonların büyük tutulmaması, uzmanlar eğer bu kontrolü kaçırırsanız, kolayca kilo alabileceğinizin üstünde duruyor.
Sahurda Tercih Edilmesi Gereken Besinler Nelerdir ?
Sahuru atlamanın kötü bir alışkanlık olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Sahur sofranızda sizi tok tutmaya yardımcı olacak yumurta, peynir, yulaf, süt ve yoğurt gibi besinlere mutlaka yer vermeniz gerekiyor. Ayrıca tüketilecek fındık,ceviz, badem gibi kuruyemişler acıkmamızı geciktiren enerjisi yüksek besinlerin tüketilmesi tok durabilmenize yardımcı olacalardır. Ayrıca yağlı yiyeceklerin sahurda tüketilmemesine özen gösterilmesi gerekiyor. Bu tür yiyeceklerin midede yanma, ekşime yani reflü ve gastrit sorunlarıda beraberinde getirebiliyor.
İftarda Nelere Dikkat Edilmeli ?
Orucunuzu su ve hurma veya zeytinle açabilirsiniz. Orucunuzu açtıktan sonra çorbayla devam edip yemeğe ara vermek sindirim sisteminin canlanmasına neden olurken, çorba hafif tokluk hissi vererek aniden çok yememizide engelleyecektir. Sofranızda protein kaynağı olan baklagilleri tercih edebilirsiniz. Lif oranı yüksek yiyecekler olan kabak, ,bulgur, esmer pirinç tüketebilirsiniz. Ayrıca bu besinler kaliteli karbonhidratta içerdiğinden sizi uzun süre tok tutacaktır.
Olmazsa, olmaz;Su
“Orucunuzu açalırken 1 bardaktan fazla su içmemelisiniz; fazla su içme durumunda proteinleri sindiren mide asidi sulanır, et ve süt ürünlerinin sindirimi azalarak sindirim güçleşir. Mideden bağırsağa gıda geçişi yavaşladığından, şişkinlik hissi oluşur. Sıvı açığınızı sebze, et, tavuk suyu, yoğurt veya mercimek çorbasıyla gidermeniz daha doğrudur. Genişlen mide, gerileceğinden doyma hissi daha kısa sürede gelişecektir.
Sofraların Vazgeçilmezi; Hurma
Ramazan aylarında sofralarımızda eksik olmayan hurma, bizler için çok kaliteli bir meyvedir. içerisindeki şeker oranın yüksek olmasının yanında, potasyum açısından da çok zengindir ve bizler için çok değerli 15 adet minerali içerisine bulundurmaktadır. Hem tatlı ihtiyacımızı uzun süre bastırmakta hem de lif içeriği yüksek olduğu için tokluk süremizi uzatmaktadır.