Kolon Kanserine Yol Açan Etkenler Nelerdir?

Makaleler > Kanser

Kolon Kanserine Yol Açan Etkenler Nelerdir?

Kalın bağırsak kanseri olarak bilinen kolon kanseri, Türkiye’de en çok görülen 3. Kanser türüdür. kolon kanserinin nedenleri nedenleri arasında; genetik faktörler, düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam yer almaktadır. Genel olarak hastalığın belirti belirgin olmamakla beraber teşhiside bir o kadar zordur. Kalın bağırsakta polip’in erken zamanda tespit edilmesi; tedavi planlama sürecini, hastanın yaşam kalitesinin ve süresini arttırmaktadır.

Kolon Kanserine Neden Olan Etkenler Nelerdir
Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre; her yıl 750 bin, Türkiye’de ise 5 bin kişi hayatını kaybediyor. kolon kanserini belirlilerini özetlemek gerekirse; geçmeyen halsizlik, kiloda dengesizlik, ishal ve kabızlık şeklinde bilinmektedir. Tüm bunların yanında yapılan bir takım testler sonucunda, normal bir kalınlıkta gelen dışkının incelmesi, anüs ve büyük abdestte kanlanma, bağırsakta tıkanma, karında şişlik ve ağrı gibi belirtiler de kanseri belirgin belirtileri arasında yer almaktadır.

Kolon Kanserinin Nedenleri
Kolon kanserinin, insan vücudunda ortaya çıkmasının temel nedeni adenomatöz polip adı verilen lezyonlardan kaynaklanmaktadır. Her polip hücresi kansere dönüşmediği gibi, diğer hücrelerden farklı yapıları sayesinde bir takım testlerle kanserli hücreler kolaylıkla tespit edilebilir. Tüm kanserlerde olduğu gibi, DNA’nın yapısında gerçekleşen bir takım bozulmalar ve değişimler kolon kanserin oluşum nedenleri arasındadır fakat genetik nedenlerden hastalığın ortaya çıkması oldukça nadir görülür. Bu tip nedenler, kanser hücrelerinin oluşumunda etkili olsa da, kolon kanserinin oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Kolon Kanserinin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Kolon Kanserini Tetikleyen, Faktörler Nelerdir ?

  • Fast food ağırlıklı düşük lif oranı yüksek yağlı beslenme alışkanlıklerı
  • Crohn hastalığı ve Ülseratif kolit hastalıklarına sahip olma .
  • Genetik etmenler.
  • Hareketsizlik, aktiviteden uzak bir yaşam

Kolon Kanserinden Korunmak İçin Ne Yapmalıyız ?

  • Bitkisel lif oranı yüksek yiyecekler tüketilmelidir.
  • Doymamış yağ kullanımını arttırılmalıdır.
  • Alkol ve sigara gibi maddelerden uzak durulmalıdır
  • Haftalık hedeflerle egzersizler yapılmalı her hafta hedef arttırılmalı, yağ oranı normal seviyelerde tutulmalıdır.
  • Kontroller neticesinde daha önce kolon polibi çıkarılan hastalar, kesinlikle belirli aralıklarla doktora görünmelidir.

 

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: