Kadınların korkulu rüyası olan varis; ağrı ve şişlik gibi semptomlarla ortaya çıkıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu durum sadece görüntü açısından bir sorun değildir. İlerleyici toplardamar hastalığıdır. Tedavi edilmezse toplardamarlarda pıhtılaşma, bacakta renk değişikliği ve akciğerlere pıhtı atabilir!
Genetik faktörler, çoklu doğumlar, hormonlar, ayakta geçirilen uzun süre durmayı gerektiren bazı meslekler, geçirilmiş damar pıhtılaşmaları varis oluşumuna yol açabiliyor. Özellikle genetik yatkınlık, hastalıkta önemli bir rol oynamaktadır. Ailesinde varis olan bir kişi, eğer tedbir alınmazsa çok büyük olasılıkla hayatının ilerleyen dönemlerinde varis sorunu yaşayabilmektedir.
Varis Nedir?
Varis, toplardamarların, genişlemesi ve büküntülü bir duruma gelmesi sonucunda meydana gelir. Vücudumuza giden kanı geri kalbe doğru getirmekle görevli olan toplardamarlar, bunu yaparken arkasında kalp gibi bir güç olmadan kaslarla yaparlar. Özellikle yürürken ve koşarken ayaklarda kullandığımız kasların damarları sıkıştırılmış halde kanı yukarıya götürmesi gerekir. Bu kanın da geri kaçmamasını sağlayan işlemi damarların içerisinde ki küçük küçük kapakçıklar gerçekleştirir. Kan buraya normalin üstünde bir miktarda geldiğinde, kaslar yeteri kadar çalışmıyorsa, kapakçıklar artık görevini yapamaz hale gelirler ve kanı geri kaçırmaya başlarlar. Kan geri kaçtığı zaman giderek yönlenir ve damarların şeklini değiştirmeye başlar. İlk başta ayakta başlar daha sonra ise damarların şeklini değiştirir. Bu durum varisleri oluşturur.
Estetik görünmeyen bir görütüye sebep olduğundan dolayı, kadınların korkulu rüyalarından biri olan varisler, estetik görüntünün yanında sağlık açısından da oldukça önemli bir problemdir. Akşam saatlerinde bacak ağrılarınız ve şişlikleriniz, gece aniden ortaya çıkan kramplarınız var ise, bir kalp ve damar hastalıkları doktoruna veya bir fleboloji doktoruna görünmekte yarar vardır.
Belirtileri Nelerdir?
Tedavi Edilmez İse Ne Olur?
Varis tedavi edilmeme durmunda ilerleyerek daha da görünür hale gelir. Bazı varisler mikrop kapıyor ve yaraya neden oluyor. Tedavinin gecikmesi durumuda, varise bağlı olaraki şeker, tansiyon, kalp gibi hastalıklar oluşabilir. Bu hastalıklar da tedaviyi zorlaştırır.
Nasıl Tedavi Edilir?
Genelde tedavi dendiğinde insanların aklına ilaç, krem gibi yöntemler gelir. Ameliyatsızdan kasıt daha çok tıbbi cihazlarlar ve doktorların yaptığı uygulamalardır. Günümüzde lazer, radyo frekans ve skleroterapi adıyla 3 farklı uygulama mevcuttur. Bunların dışında zamk adı verilen yapıştırma ve buharlaştırma uygulamaları da bulunsa da biraz yaygınlaşması ve buharlaştırma uygulamaları vardır.
Varis Oluşumu Nasıl Engellenir?
Düzenli Spor Yapın!
En az haftada 3 gün olmak üzere egzersiz yapmanız oldukça önemli özellikle pedal çevirim yürümek bölgede bulunan kasları geliştirdiğinden yapılması oldukça önemli. Eğer spor yapacak vaktinizin olmadığını, düşünüyorsanız yürüyen merdivenler ve asansörler yerine yürümeyi tercih edin.
Kilolarınızdan Kurtulun
Kilo alımı bacaklarda bulunan topardamrarlara baskı yapar ve kanın kalbe dönüşünü engeller. Bu nedenle varisin en önemli sebeplerinden biri fazla kilolardır.
Ayaklarınızı Yukarı Kaldırarak Dinlenin
Dinlenirken bacakların yukarıya kaldırılması kanın kalbe dönüşünü kolaylaştırarak toplardamar duvarındaki basıncı azaltır.
Soğuk Su Uygulaması
Soğuk uygulama damar duvarında büzüşmeye sebep olarak kan akımının kalbe yönelmesini sağlar.
Koruyucu Çorap
Koruyucu çoraplar bacaklara dışarıdan baskı yaptığından kanın kalbe akımını kolaylaştırıp toplardamarda içinde birikmesini engeller.