Kadınların Yaz Aylarında Dikkat Etmesi Gereken Hastalıklar

Makaleler > Kadın

Kadınların Yaz Aylarında Dikkat Etmesi Gereken Hastalıklar

Mevsim ortalamasının üzerinde seyreden hava sıcaklıklarında kimimiz yazlıklarda, kimimiz tatil beldesinde veya hafta sonları şehirdeki turistik mekanlarda deniz veya havuzun keyfini çıkarmaya devam ediyoruz. Yaz ayları eğlenmek, dinlenmek ailesiyle zaman geçirirken zihnimizi biraz rahatlatmak için en keyiflim mevsim. Fakat, aşırı sıcak sıcak hava, fazla terleme ve hijyen koşullarındaki olumsuzluklar sebebiyle jinekolojik problemlerin de daha sık görüldüğü bir dönem. Bundan dolayı, sıcak havanın tetiklediği hastalıklara karşı önlem alarak korunmamız oldukça önemli bir noktadır. Dikkat etmenize rağmen çeşitli problemler başladıysa altta yatan nedenlere yönelik tetkik ve tedavi için doktora başvurmayı da ihtimal edilmemesi gerekiyor. Peki bu sorunlar nelerdir? Bunlardan kaçınmak için ne yapmalıyız? Hangi önlemleri almalıyız?

Kadınların yaz aylarında dikkat etmesi gereken hastalıklar

Bakteriyel Vajinos

Genellikle cinsel ilişki ile bulaşan Gardnerella vajinalis isimli bakterinin yol açtığı bir enfeksiyondur. Ayrıca vajinanın normal yapısının doğal bileşeni olan laktobasillerin sayıca azalması ve yerini başta gardnerella vajinalis olmak üzere diğer bazı bakterilerin almasıyla da oluşmaktadır. En sık görülen sebeplerden biri sık yapılan vajinal duş uygulamalarıdır. Genelde üreme çağındaki kadınlarda rastlanır.

Nasıl Korunmalı?

  • Havuza girmeden önce ve havuzdan çıktıktan sonra idrarınızı yapın ve duş alın
  • Klozete oturmadan sifonu çekin, klozet üzerine tek kullanımlık kağıt koyun
  • Tuvalet sonrası temizliğinize özen gösterin
  • Adet döneminde tampon ile birlikte denize girebilirsiniz. Fakat, denizden çıkar çıkmaz tamponunuzu değiştirin. Adet döneminde tamponla da olsa havuza girmeyin

Trikomanas Vajiniti

Kadınlarda en sık görülen vajinal enfeksiyonlardan biridir ve "Trichomonas vaginalis" adlı bir parazit etkendir. Parazit kadında sıklıkla vajina (hazne) ve rahim ağzını tuttuğu gibi uretra ve mesanede de yerleşme eğilimindedir. Bu organizma ile enfekte olmuş bütün hastalar tedavi edilmelidir ve çift tedavisi yapılmalıdır. Trichomonas sıklıkla cinsel temas ile bulaşır. Enfekte kadınların yaklaşık yarısının eşinde de aynı hastalık mevcuttur ve bu sebepten hastalığın tedavisinde sadece kadın değil eş de tedavi edilmelidir. Ancak cinsel ilişki olmadan da çevre koşullarına en dayanıklı parazit olduğu için banyo, tuvalet gibi ortak kullanım alanlarından, kirli havlulardan da bulaşma olabilmektedir.

Nasıl Korunmalı?

  • En iyi korunma yolu prezervatif kullanımıyladır.
  • Ortak kullanıma açık tuvaletlerde dikkatli olunması gerekmektedir.
  • İç çamaşırı ve havlu gibi özel eşyalarınızı başkalarıyla paylaşmayın
  • Temizliğinden emin olmadığınız havuzlara girmeyin.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonları, idrarı mesaneden dışarı taşıyan kanalın erkeklere göre daha kısa olmasından dolayı, kadınlarda daha sık görülmesi durumudur. Havuz ve denize sık bir şekilde girilmesi sebebiyle bakterilere daha çok maruz kalınması sonucu yaz aylarında görülme sıklığı daha da artıyor. İdrar yolu enfeksiyonunun en tipik belirtileri, idrar sırasında ya da sonrasında ortaya çıkan yanma hissi, sık idrara çıkma isteği, karın alt bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissi, karında şişlik bulanık ve kokulu idrar da bir diğer belirtiler arasındadır.

Nasıl korunmalı?

  • Bol bol su içilmesi gerekmektedir.
  • İdrarınızı kesinlikle tutmayın.
  • Tuvalet sonrası temizliği önden arkaya doğru yapmaya özen gösterin
  • Hijyenden emin olmadığınız havuza girmeyin, ayrıca havuza nispeten daha tenha olan sabah erken saatlerde girilmesi enfeksiyon riskini düşürmektedir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: