Ağız ve Diş Sağlığının Önemi

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Ağız ve Diş Sağlığının Önemi

Ağız sağlığı denildiğinde pek çocuğumuzun aklına öncelikle dişler ve diş eti gelmektedir. Oysa ağız sağlığı, genel sağlığımızı da oldukça ilgilendirmektedir. Çürük bir dişin vücuttaki diğer organların sağlığını da etkileyeceğine dikkat çeken uzmanlar dişlerde bulunan ve farkedilmeyen bir enfeksiyon, kalp böbrek, damarlarda birçok hastalığa neden olabilmektdir.

ağız ve diş sağlığının önemi

Orali yumuşak dokuları, sert ve yumuşak damağı, ağız içini ve boğaz mukozasını, dili, dudakları, tükürük bezlerini, çiğneme kaslarını, alt ve üst çeneyi de içermektedir.Ağız yoluyla alınan yiyecekler dişlerle parçalandıktan sonra mideye gönderilir. Bazı besin gruplarının sindirimi ise ağızda başlar. Bundan dolayı, ağız ve dişlerin temizliği oldukça önemlidir. Ağız sağlığının korunması için dişlerin düzenli olarak fırçalanması gerekmektedir. Ancak, düzenli fırçalamak kadar dişin fırçalanmayan bir bölgesinin olmamasıda önemlidir. Düzenli ve dikkatli diş fırçalama, diş hekiminin düzenli kontroller, çürük oluşum riskini azaltır. Ancak, hastalıklı bir diş varsa bu durum sadece ağız sağlığını değil tüm vücudu etkiler. Bu nedenle, eğer sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip değilseniz, daha sık hastalanabilirsiniz. Dişlerde farkedilmemiş bir enfeksiyon kalp, böbrek ve damarlarda pek çok rahatsızlığa neden olabilir.

Ağız ve diş sağlığının küçük yaşta alışkanlıkla başlayan bir süreç olduğuna dikkat çeken uzmanlar, dişerin günde iki kere fırçalanması gerektiğini, fırçalanmadığında ağızdaki artıkların dişlerin üzerinde durduğunu ve 12 saat sonra plak halini aldığını belirtiyor. 24 saat sonra ise artık fırça ile temizlenemeyecek düzeye erişir. Oluşan bu plak bir süre sonra mikroorganizmalar için besi yeri haline gelmektedir. Dişlerdeki bu mikroorganizmalar dişin minesine önemli zararlar verirlrer. Eğer böyle bir sorun var ise erken teşhis sonucunda çözümü oldukça basittir. Fakat, dişin üzerinde bir çukur oluşmaya başlarsa artık geri dönüşü olmayan bir yolu girilmiştir. Koroner kalp rahatsızlıklar ve kanser gibi oldukça önemli hastalıklar, vücuttaki iltihaplanma süreçleri ile yakın bir ilişki içindedir. Ayrıca, iltihaplanmanın yaşlanmayı hızlandırdığı, romatizmal hastalıklardan obeziteye, bağışıklık sorunlarından, böbrek ve karaciğer sorunlarına pek çok alanda sağlığı tehdit eden bilimsel bir gerçektir.

Peki Ne Yapabiliriz?

Ağız sağlığımız için düzenli temizlik ve kontrolün dışında beslenmede oldukça önemlidir. Özellikle tüketmemiz gereken bazı besinler vardır. Bu kategoriyi oluşturanlar; meyveler, sebzeler ile yağsız biftek, derisiz beyaz et, balık gibi proteinler ve kuru fasülye diğer baklagiller ile az yağlı süt ve süt ürünleri gibi yağ oranı düşük olan yiyeceklerdir. Su tüketimine özen gösterirken, atıştırmalıklarında azaltılması gerekmektedir. Bu sınırlamanın nedeniyse, atıştırmalıkların dişlere tüm gün tüketilen besinlere göre daha fazla zarar vermesidir. Ağız ve diş sağlığı için dişler günde iki kere, florür içeren diş macunlarıyla fırçalanmalı ve her gün diş ipi kullanılmalıdır. Bütün bunlar ağız ve diş sağlınızda oluşabilecek sorunların erken aşamada fark edilmesini sağlayacak ve tedavi sürecini hızlandıracaktır.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: