Panik atak hayatımızda asıl anlamda istediğimiz bir olayla karşılaşıp tüm hayatımıza mal ederek yaşamımıza verilen addır. Peki, kişin panik atağa yatkınlık durumları nedir?
Panik Atak Nedir?
Ara ara tekrarlayan ve insanı dehşet içinde bırakan korku nöbetlerinepanik atak denir. Panik atağın en temel özelliği beklenmedik bir anda ortaya çıkmasıdır. Panik atak; birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar; çoğu zaman 10-30 dakika (seyrek olarak da 1 saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer. Panik atak tek başına bir hastalık değildir. Panik bozukluğu hastalığının bir kriteridir.
Panik Bozukluğu;
Tekrarlayıcı beklenmedik panik atakları ile ataklar arasındaki zamanlarda başka her an atak geçirme kaygısı, kalp krizi geçirip ölme, kontrolünü yitirip çıldırma, ya da “felç geçirme” gibi kötü sonuçlara yol açabileceği inancıyla sürekli kişi sürekli tetiktedir. Üzüntü duyma ya da Ataklara ve olası kötü sonuçlarına karşı önlem olarak (işe gitmeme, spor, ev işi yapmama, bazı yiyecek ya da içecekleri yeyip içmeme, yanında ilaç, su, alkol, çeşitli yiyecekler taşıma gibi) bazı davranış değişikliklerinin görüldüğü psikolojik bir rahatsızlıktır. Toplum içinde herhangi 100 kişinin yaklaşık 3-4’ü bu hastalığı ya daha önce geçirmişlerdir ya da halen bu hastalığı yaşamaktadırlar. Genellikle ilk kez 20-35 yaşları arasında başlar. Kadınlarda, erkeklere göre 2-3 kat fazla görülür.
Belirtiler;
Panik Atağa Yatkınlık Durumları
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Panik Bozukluğu, tedavisi mümkün bir hastalıktır. Panik Bozukluğunun tedavisinde, beyin sinir hücrelerindeki bozuk olan hormon faaliyetlerini düzelterek panik ataklarını önleyen ilaçlar kullanılmaktadır. Hekim kontrolünde başlanan ilaçlar en az bir yıl kullanıldıktan sonra yavaş yavaş azaltılarak kesilecektir. Diğer kullanılan tedavi yöntemide bilişsel-davranışcı terapi teknikleridir. Bu terapide hastanın, aslında tamamen “zararsız”olan panik atağı belirtileri hakkındaki yanlış bilgi ve inanışlarının düzeltilmesi ve hastanın bu belirtiler ile korkmadan baş edebilmesinin öğretilmesi amaçlanır. Panik Atağı geçireğinden korktuğu için tek başına bulunmaktan kaçındığı yer ve durumlarla aşamalı bir şekilde tekrar tekrar karşılaştırılması, böylece korkularının üstüne gitmesi sağlanarak korkularını yenmesi amaçlanır. Tedavide en iyi sonuç bu iki çeşit tedavinin birlikte uygulanmasıyla alınmaktadır