Migren bugün pek çok insanın yaşadığı önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Birçok nedenle ortaya çıkabilen migrenin Türkiye’de her 6-7 kişiden birinde görüldüğü belirtiliyor. Migren aşısı, Amerikan gıda ve ilaç dairesi onayıyla ABD’de hastalara uygunlanmaya başladı. Aşı, uzmanlarca migren hastaları ve migreni önleyici tedavide önemli bir gelişme olarak görülüyor.
Migren, çoğunlukla ataklar halinde gelen bir baş ağrısı tipidir. Ataklar 4 saatten 72 saate kadar değişen uzunluklarda olabilir. Kişi ataklar arasında kendini tamamiyle normal hisseder, ancak bir sonraki atağın endişesi içindedir. Baş ağrısı zonklayıcı ya da nabızla birlikte atan şekilde hissedilebilir ve başın tek bir yanında yerleşebilir. Bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı hassasiyet baş ağrısına eşlik edebilir. Migren kadınlarda erkeklerden daha sık görülür; kadınlarda %18.6 ve erkeklerde %6.5 oranında görülmektedir. Migrenin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Anne-babadan birinde migren varsa, çocukta da olma olasılığı %40'tır. Eğer her ikisinde de migren varsa, çocukta da %75 olasılıkla migren görülebilir.
Migrende Botox Tedavisi İçin Kronik Migren Tanısı Konması Gerekiyor. Migren tedavisinde farklı yöntemlerin olduğunu ancak bunların en önemli kısmının ilaç tedavisi içerdiğini vurgulayan uzmanlar, kronik migren tedavisinde amacın migren ataklarının sıklığını azaltmak ve kullanılan ağrı kesici sayısını birden düşürmek veya azaltmaktır. Migren tedavisi için günümüzde en yaygın tiplerden biriyse “botox”. Botox uygulaması yapmak için diğer tedavi yöntemlerinde de olduğu gibi öncelikle hastaya kronik migren tanısı konması gerekmektedir. Fakat bir hastaya kronik migren teşhisi konması için, 3 ayda en az 8 defa migren özelliği taşıyan ağrılı bir dönem olması gerekiyor. Botox tedavisi 6 ay boyunca önemli bir rahatlama sağlıyor. Botox yöntemiyle deneyimli kişilerin uygulamasıyla başarı oranının arttığını ve her geçen gün bu uygulamanın daha çok tercih edildiğini belirten uzmanlar bu uygulamanın 3-6 aya kadar bir rahatlama dönemi sağladığını belirtiyor.
Migren atağını tetikleyen faktörler;
Tedavi Yöntemleri;
Öncelikle migren atağını tetikleyen faktörlerden kaçınmak gerekir. İlaç olarak; antidepresan ilaçlar, beyin damarlarını büzen ilaçlar kullanılır. Fakat beyin damarlarını büzen ilaçlar hamilelerde kesinlikle kullanılmaz. Nöbet sırasında ağrı kesici kullanılabilir, ama bulantıya neden olduğu için kusmayı önleyici ilaçlar da alınmalıdır.