Narsistik Öfke Patlaması Nedir?

Makaleler > Nöroloji - Psikiyatri

Narsistik Öfke Patlaması Nedir?

Kendini beğenmiş, başkalarının yaşattıklarına ve yaşadıklarına duyarsız kalan, sürekli olarak kendini ön plana çıkarmak isteyen kişiler narsistik olarak adlandırılır. Bu kişiler kendileriyle meşgul gibi görünseler bile, kendilerini değersiz, yüzeysel ve aşağılık derecede hissetme eğilimi içindedirler. Başkalarının eleştirilerine gelemezler. Karşısındakileri kendi istekleri ve amaçları için kullanmayı severler. Güç ve sevgide doyumsuz, kendilerini eşi bulunmaz biri olarak görme özellikleri vardır. Kimseyle empati kuramazlar. Karşısındakilerden onay ve ilgi beklerler. Beklentileri karşılanmadığında benlik saygıları sarsılır, kırgınlık ve çökkünlük yaşarlar. Kendilerine ilgi göstermeyen, saygı duymayan herkesi küçümserler. Hayallerini abartmaya, kendilerini haklı çıkartmaya, başkalarını kandırmaya çabalarlar. Umutsuzluğa kapılmadan, tüm gerçekleri saptırırlar. Başkalarına imrenir, rahatlarından ödün vermezler. Başkalarını kıskanır, kendilerini beğenirler. Bu kişilik bozukluğu, antisosyal, Borderline ve histrionik kişilik bozuklukları ile birlikte görüldüğünden, teşhisi oldukça zordur.

narsistik öfke patlaması nedir?

Narsistik kişiler yaşamları süresince kendini onaylamanın ve bu büyüklenmeci hissi yaşamanın peşinde koşmaktadır. Bu durumun temel sebebi erken dönemde, kendini ifade etmeye çalışan çocuğun beklenmedik ruhsal yaralanmalar karşısında sahte bir benlik oluşturarak, gerçek benliğini gömmesi durumudur. Birey erken zamanda anne ve babası ile yaşadığı ilişkilerde kendini değil de onların istediği benliği yaşarsa gerçek benliğini bir ömür boyu sürgüne gönderebilir. Sürgün hayatının yansımalarını mutlaka olacaktır. Duygusal patlamalar, aniden öfke nöbetleri, kızgınlık, suskunluk, kasıtlı ihmal veya alaycılık gibi pasif agresif eylemlere kadar uzanan ruhsal yansımalar yaşanır.

Bütünüyle bir narsisti ele veren duygusal deneyimse Narsistik Öfke’dir. Narsistik öfkeyi normal öfkeden ayıran nokta, narsistlerin istekleri karşısında bu isteklerin yerine getirilmemesi durumudur. Bu durum karşısında mantıksız, orantısız ve saldırganca davranışlarda bulunurlar. Çünkü onları isteklerini yerine getirmemek demek kendilerince hayal ettikleri imajlarına bir saldırı demektir. Normal şartlarda da isteği yerine getirilmeyen bir birey öfkelenebilir. Fakat, öfkesini yatıştırabilmek için kendince sebepler bulur. Narsist bireydeyse bu reddedilişi kendi benliklerine saldırı olarak görülür bu nedenle yoğun bir öfke nöbeti geçirirler.

Hangi Durumlarda Öfke Nöbetleri Ortaya Çıkar?

  • Narsist bireye, düşündüklerinin doğru olmadığını açıkça ifade ettiğiniz zaman öfke patlaması yaşayabilirler. Çünkü yanlış ile yüzleşmek istemezler.
  • Eleştirileriniz makul ve yapıcı olsa bile ona yol göstermemiz asla hoşlarına gitmez.
  • Çevrelerindeki bireylerin önceliklerini umursamazlar ve bu konuda ikaz edilmek onları öfkelendirir.
  • Sosyal normlar, kurallar onlar için can sıkıcı olabilmektedir. Çünkü idealize ettikleri benliklerine bir darbe olarak gördüklerinde öfkelenirler.
  • Sosyal ve fiziksel çevrelerini kontrol edemediklerinde öfkelebilimektedirler.
  • Çevrelerini manipülasyon etmeyi severler, karşısındakini yetersiz hissettirme gibi yöntemlerle kontrol etmeye çalışırlar. Bunu başaramadıklarındaysa ikili ilişkilerde öfkelenebilmektedirler.

Tedavi Yöntemleri;

Bu bozukluk kronikleşme eğilimi gösterdiğinden, tedavi oldukça zor olmaktadır. Tedavideki amaç benlik saygısının korunması şeklinde olmaktadır. Tedavi sırasında gerçek benliğe erişilmeden, yapay benlik üzerinde çalışmak sonuçsuz kalacaktır. Terapistler gerçek ve yapay benlik ile birlikte çalışmalıdır.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: