Çarpıntının Tek Nedeni Kalp Rahatsızlıkları mıdır?

Makaleler > Kalp ve Damar Sağlığı

Çarpıntının Tek Nedeni Kalp Rahatsızlıkları mıdır?

Kalpte Çarpıntı, göğüs ağrıları ve nefes darlığı kalp hastalıklarının temel semptomlarıdır. Bu sinyallerden çarpıntı, kalbin hızlı çalışması anlamına geldiğinden dolayı, bu sorunu yaşayan kişiler genelde kalp hastalıklarına yönelik kontrollere başvuruyorlar. Ancak, bazen şikayetleri çözümsüz kalabiliyor. Bunun temel nedeni ise toplumdaki yaygın inancın aksine, kalpte çarpıntının sadece kalp hastalıklarının semptomları olmamasıdır. Peki kalp çarpıntısına neden olan diğer faktörler nelerdir?

Çarpıntının tek nedeni kalp rahatsızlıkları mıdır?

Uzmanlar ilk planda kalp hastalığı habercisi olarak düşünülen, çarpıntının aslında tüm vücuttaki problemler için bir semptom olabileceğine belirterek, sanılanın aksine her çarpıntının nedeni kalpteki bir sorundan kaynaklanmadığını belirtiyor. Kalbimiz hızlı çarparak aslında vücudumuz için bize sinyal göndermeye çalışıyor. Bu nedenle, kontrole gidildiğinde kalp dışındaki etkenlere de dikkat etmek gerekiyor.

Kansızlık

Her yaş grubunun ortak problemlerinden biri olan kansızlık çoğunlukla tedavisi ihmal edilen bir sağlık problemidir. Kansızlıkta kalp vücudun oksijen ihtiyacını karşılamak için daha çok çalışır. Bu durum da çarpıntıya neden olur.

Guatr

Boyunda bulunan tiroit bezinin hızlı çalışması vücudun metabolizmasını hızlandırmaktadır. Bu durum, çarpıntı şikayetini beraberinde getirmektedir.

Hipoglisemi

Kan şekerinin düşmesi olarak bilinen hipoglisemin, her yaş grubunu tehdit etmektedir. Çarpıntı, yemek yedikten hemen sonra aşırı insülin salınmasına bağlı olarak gelişmektedir. Bu rahatsızlık çarpıntıyla beraber kendini halsizlikle de göstermektedir.

Uyku Bozuklukları

Uyku bozuklukları çarpıntının sık görülen nedenlerinden biridir. Vücut uyku sırasında metabolizmasını yavaşlatıp dinlenmektedir. Düzenli ve kaliteli uyumayan kişilerin kandaki stres hormonlarının seviyesindeki artışa paralel olarak gün içerisinde kalp hızı yükselebilmektedir.

Sigara ve Alkol Tüketimi

Tütün ürünleri ve aşırı alkol vücudun metabolizmasını önemli bir şekilde etkilemektedir.Stres hormon seviyelerinde ki artışile çarpıntı atakları bu durumun en önemli sonucudur.

Mineral ve Su Dengesizliği

Vücuttaki su ve tuz miktarında ki dengesizlik veya azlık kalp çarpıntılarınıda etkilemektedir. Bu duruma sıklıkla halsizlik ve tansiyon düşüklüğü de etki etmektedir.

Kafein ve Çay

Kafeinli enerji içecekleri ve yoğun kahvelerin çoğunlukla çarpıntıyı tetiklediği bilinmektedir. Aşırı koyu siyah çay da çarpıntıya neden olan önemli bir faktördür.

Gıda Takviyeleri

Özellikle vücut gelştirmek amacıyla kullanılan bitkisel gıda takviyelerinin çoğunda vücudu tetikleyecek maddeler yer almaktadır. Bu durum da kalp hızını önemli ölçüde etkilemektedir.

Aşırı Spor ve Egzersiz

Hazır olamayan bir vücudun yoğun spor yapması genelde çarpıntıya neden olur. Bazı zamanlar da bu durum ciddi ritim bozukluklarını da tetiklemektedir. Bundan dolayı, spora yeni başlayacak olan bireylerin ilk ay ısınma şeklinde spor yapması oldukça önemlidir.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: