Neden Çocuklarda Boyun Eğrilikleri Olur

Makaleler > Çocuk

Neden Çocuklarda Boyun Eğrilikleri Olur

Yeni doğmuş olan bebeklerde görülen bu durum bazen hemen fark edilemeyebilir. Bebeğinizi yatırdığınızda boynu eğriyse ve pozisyon verilmesine rağmen düzelme görülmüyorsa, bebeğinizde eğrilik var demektir. Peki boyunda oluşan bu eğriliklerin sebebi nedir?

Neden çocuklarda boyun eğriliği olur

Doğumdan sonra meydana gelen bu duruma, kasların doğum esnasındaki travmasına bağlı olduğu düşünülmektedir. Ancak tam olarak nedeni bilinmemektedir. Boynu eğri bir bebek görüldüğünde akla gelmesi gereken sebeplerden biri boyun ve omurganın doğuştan şekil bozukluğu olmalıdır. Kama şekli bozuklukları, daha büyük boyun ağrı ve eğriliğe neden olabilmektedir. Boyun içindeki lenf bezlerinin iltihabı reaksiyonları sırasında ağrılı bir süreç yaşanması da, geçici olarak eğriliğe neden olur. Bu durumu ayırt etmek ve tedavisi için de uzman bir hekime başvurmak gerekmektedir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından yapılacak muayenenin sonucunda hastada ortopedik bir sorun tespit edildiğinde, uzman hastayı, ortopedi ve travmatoloji uzmanına yönlendirecektir. Boyundaki eğrilik sadece kaslarla alakalıysa toricollis denilen doğumsal bir kas hastalığı olup, sizi bir fizyoterapi uzmanına yönlendirecektir.

Eğer durum hemen farkedildiyse doktorunuzun da önerdiği egzersizlerin yapılması gerekmektedir. 6 ay süreyle boyun eğrilikleri düzeltilebilmektedir. Bu aşamadan sonra tanı ve takip en önemli noktadır. Bunların yanında, bebeğin yatağı boyun eğriliğine neden olabileceği düşünülerek düzenlenmesi gerekmektedir. Tüm bu önerilere rağmen bebekte bir düzelme olmuyorsa, 1-4 yaş aralığında bir ameliyat gerçekleştirilebilinir.

Boyun eğriliği erken aşamada fark edildiğinde, cerrahi müdahaleye gerek kalmamaktadır. Boyun, omurga ile beraber önemli ikili olduğundan dolayı, boyunda yaşanan eğrilik omurgada da eğrilik ile sonlanacaktır. Boyunda meydana gelen eğrilik zaman geçtikçe yüzde de asimetrik görünüme yol açabilmektedir. Yaşanan, eğrilik ve asimetrik problemler, okul çağına gelen  çocuklarda psikolojik bozukluklara neden olacaktır. Bundan dolayı, çocuğun yaşam kalitesini etkileyebilen bu sağlık problemleri için boyun eğriliklerine dikkat etmeli, eğer bir problem gözlenebiliyorsa, en kısa sürede uzmana başvurulmalıdır.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: