Biberon Çürüğü Nedir?

Makaleler > Çocuk

Biberon Çürüğü Nedir?

Özellikle gece yatmadan önce ve uyku sırasında biberonla içilen süt, bebeğin dişlerinde biberon çürüğüne neden olabilmektedir. Bazı aileler sütün besleyiciliğini arttırmak amacıyla süte, bal, pekmez veya şeker gibi tatlandırıcılar katarlar. Bu durum bebeğin dişlerinde çürüklerin olmasına neden olmaktadır.

Biberon Çürüğü Nedir?

Biberonla verilen süt, uykuya geçildikten sonra dişler üzerinde birikmektedir. Uyku sırasında tükürük salgısının azalmasıyla beraber dişler hiçbir şekilde temizlenememektedir. Bu nedenle, ağızda dişlerin üzerinde daha önceden varolan çürük yapıcı maddelerin asidik bir ortam oluşturmasına neden olabilmektedir. Bu asitler dişleri kaplayan mine yapısını bozarak, önce tebeşirimsi beyaz renkte lekelerin görülmesine, sonrasındaysa biberon çürüğü adı verilen sarı ve kahverengi renkte çürüklerin oluşmasına sebep olmaktadırlar. Tüm bunların yanında, emziğin bala veya pekmeze batırılarak çocuğa verilmesi biberon çürüğünün gelişimini oldukça etkilemektedir.
Biberon çürüğü en başında üst çenedeki kesici dişlerin ön yüzeyinde başlamaktadır. Burada ki en önemli noktalardan biri, sütün doğal bir şeker olan laktoz adlı maddeyi içermesidir. Laktoz gece boyunca tüketildiğinde yine çürük gelişimine neden olabilmektedir. Bundan dolayı, bir yaşından sonra bebeğin gece boyunca su dışında, herhangi bir şey tüketmesine izin verilmemelidir.

Biberon çürüğünün oluşmasına sebep olan bakterilerin zararlı etkileriyle birlikte süt dişlerinin yapıları gereği kısa sürede ağrılı bir durum almasına ve iltihaplanmasına neden olabilmektedir. Gelişen bu diş enfeksiyonlarının, çocuğun diş ağrısı çekmesine, bu nedenle yemek yerken huzursuzlanmasına ve düzenli uyumamasına neden olmaktadır. Enfeksiyon uzun süre devam ettiğinde, zaman içerisinde süt dişlerinin altında gelişmekte olan, diş tomurcuklarına zarar vermektedir. Bu durum, tedavi edilmediğinde bebeğin kalıcı dişlerinde önemli hasarlar yol açmaktadır. Özellikle üst çenede bulunan kesici dişlerden başlayarak, biberon çürüğünün bu dişlerde büyük madde kayıplarının meydana gelmesine sebep olmaktadır. Bu durum çocuğun ağız sağlığının yanında, konuşmasında ve estetik görünümünde önemli sorunlar yaratmaktadır.

Nasıl Engellenir?

  • Bir yaşından sonra bebeğin biberonla ve anne memesinde uyumasına izin verilmemelidir. Bunların yanında çocuğa içirilen süte hiçbir koşulda, şekerli bir ek gıda eklenmemelidir.
  • Dişler ilk sürmelerinden beri beslenme sonrası, temiz bir gazlı bezle hafifçe silinerek temizlenmelidir.
  • Bebeğin bir yaşından sonra, çocuk dişleri uzmanına düzenli olarak kontrole götürülmelidir.
  • Ara öğünlerde, dişlere yapışan sıkça karbonhidrat ağırlıklı beslenme yerine lifli sebze, meyve ve kuruyemiş tercih edilmelidir.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: