Havuz Kimyasallarına Dikkat!

Makaleler > Göz Sağlığı ve Hastalıkları

Havuz Kimyasallarına Dikkat!

Yaz aylarında cilt sağlığımızı korumak için elimizden geleni yaparız. Fakat, cilt sağlığı kadar göz sağlığıda önem teşkil etmektedir. Havuz kimyasalları gibi pek çok dış etken göz sağlığını tehdit etmektedir. Hatta, körlüğe kadar giden büyük problemlere dahi yol açabilmektedir.

yüzerken gözlerinize dikkat edin

Uzmanlar özellikle yaz aylarında lens kullanan ve daha öncesinde göz ameliyatı olan bireylerin gerekli önlemlerin alınması husunda uyarıyor. Vücudumuzun en hassas organlarından biri olan gözler, yaz aylarında gerek güneş ışınları gerek havuz temizliği için kullanılan klor ve maden tuzu gibi kimyasal maddeler tarafından tehdit altındadır. Fakat, Gözlerin korunması için alınacak belirli önlemler ile riskler en aza indirgenebilir. İster deniz ister havuz olsun, yüzerken gözlerin su ile direkt temasının enfeksiyon ihtimalini yükselttiğini belirten uzmanlar, gözlerimizin en dış yüzeyinde bulunan kornea tabakası, klor ve maden tuzu gibi  maddeler tarafından zarar görebilir. Klor; göz yüzeyinin kurumasına, gözlerin kurumasına bu nedenle de gözlerin bakteri ve mikroplar tarafından enfekte olmak için uygun bir hale gelmesine yol açmaktadır. Farklı insanların girdiği havuzlarda, bulunan bakteri ve mikroplar ise, enfeksiyona uygun hale gelen gözlerde görme kaybına varabilecek problemler oluşmasına yol açabilmektedir. Gözlerde oluşan, kızarıklık, rahatsızlık hissi, kaşınma ve dış tabakada yırtılmalara sebep olan kimyasal konjoktivite yol açabilir. Gözleri negatif olarak etkileyen bu kimyasallardan korunması ve göz ile teması kesmek için en kesin yol deniz gözlüğü kullanımıdır. Bunun yanında yüzmeden hemen sonra gözlerin temiz su ve göz solüsyonları ile temizlenmesi de risk faktörlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır.

Lens kullanımına Dikkat Edin

Görme kusurları olan hastaların lenslerini takarak havuzlara girmeyi tercih edebileceğini söyleyen uzmanlar deniz ve havuzlarda lens kullanımı, ciddi problemler oluşmasına neden olabileceğini belirtiyor. Havuzlardaki kimyasal madde ve denizlerdeki cisimler bu lenslerin üzerine yapışarak enfeksiyon oluşumu için uygun bir ortam oluşturmaktadır. Görme kaybına kadar varabilecek kornea ülseri gibi sonuçlara yol açabilen bu duruma karşın, lenslerin yüzme sonrasında etraflıca temizlenmesi gerekmektedir. Tek kullanımlık lensler ile bu problemin önüne geçilebilmektedir. Yaz aylarında, özellikle okulların da tatil olması nedeniyle göz ameliyatları daha sık gerçekleşiyor. Göz ameliyatının ardından, eskiye göre çok daha az rahatsızlık vermesine ve kısa süreli iyileşme sürelerine rağmen, risk faktörleri önemini korumaktadır. Özellikle ameliyat sonrasındaki 6 hafta boyunca, gözlerin korunması için ek önlemler alınması gerekmektedir. Sonrasındaki süreçte yüzmeye giden hastaların, deniz gözlüğü kullanması oldukça önemlidir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: