Probiyotiklerin Diş Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Probiyotiklerin Diş Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Probiyoktikler; yeterli miktarda alındığında, insan sağlığında temel beslenmenin ötesinde olumlu etkileri bulunan canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanmaktadır. Probiyotik kullanımı, diş çürüklerini engeller, diş eti sağlığınıda korur, ağız kokusunu giderdiği ve ağız kanserinin oluşum riskini azalttığı da bilinmektedir.

Probiyotiklerin diş sağlığına etkisi

Ağız Kanseri Riskini Azaltıyor

Diş hekimliğinde probiyotiklerin kullanımı üzerine yapılan araştırmalara göre, probiyotiklerin, diş çürüklerinin oluşmasına engelliyor. Ayrıca, diş eti sağlığının kazanınılması, kötü ağız kokusunun giderilmesi ve ağız kanserlerinin oluşumunun azaltılması üzerine olumlu etkilerinin olabileceğini göstermektedir. Diş çürüklerinin sınıflandırılmasında ya da önlenmesinde yararlı bir etkiye sahip olması için kullanılacak bir probiyotiğin; diş yüzeylerine yapışabilmesi ve diş biyofilmini oluşturan bakteriyel topluluklara entegre olması, çürük yapıcı bakterilerle savaşması ve zarar veren bakterilerin çoğalmasını önlemesi gerekmektedir.

Çürük Oluşumunu Engeller

Oral probiyotikler, özellikle ağız boşluğuna uygun olan yararlı bakterilerdir. Sindirim sisteminden geçerken bağırsaklardaki trilyonlarca bakteri ile birleşmek yerine, oral probiyotikler daha fazla yarar sağlamak için ağızda yerleşebilir. Bazen de burun, boğaz ve kulaklara doğru yol alabilirler. Oral probiyotikler; çeşitli antimikrobiyal maddeler salgılar;mukoza ve dişin sert dokularına yapışarak plak oluşumuna sebep olan patojenlerle rekabet edebilirler. pH’yı düzenler ve çürük oluşumuna neden olan asit ortamı değiştirebilirler. Yapılan pek çok araştırmaya göre, dost bakteriler içeren bir ağız sıvısının kullanımının diş plaklarımı oluşumunu %20 oranında engellemektedir. Başka bir araştırmaya göreyse, Probiyotikler kükürt bileşikleri üreterek ağız kokusuna neden olan bakterileri yok edebilmektedirler.

Gıda ve Takviyeler

Probiyotikleri, besin veya takviye formunda alabiliriz. En iyi gıda kaynakları; geliştirilmiş süt ve süt ürünleri, lahana turşusu gibi zenginleştirilmiş ya da fermante edilmiş gıdalardır.

Oral Probiyotiklerde Yan Etkiler

Genelde güvenli olan probiyotikler, HIV gibi yüksek enfeksiyon risklerinde tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Çocukların, yaşlıların ve hamile kadınların da yüksek dozda probiyotik almaktan kaçınmaları gerekmektedir. Takviyelerdeki, probiyotik oranı yiyeceklerden daha konsantredir. Bundan dolayı, enfeksiyon riski yüksek olan kişilerin, yoğun takviyeleri alırken, ayrıca dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu nedenle herhangi bir ek probiyotik aldığınızda, doktorunuza başvurmayı unutmayın.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: