Hamilelikte beslenme

Makaleler > Kadın Doğum

Hamilelikte beslenme

Gebelik döneminde; anne adayının tükettiği besinlerin, bebeğin zeka ve beden gelişimi için yeri oldukça önemli. Bu 9 aylık zorlu süreçte hangi besin türlerin tüketilmesi ve tüketilmemesi konusunda bu yazıyı siz anne adayları için derledik.

hamilelikte beslenme

Bebeğin, anne karnındaki 9 aylık zaman dilimini sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için annenin düzgün beslenmesi oldukça önemlidir. Beslenme, bebeğin gelişimini etkilediği kadar annenin de sağlığını olumlu veya olumsuz yönde etkilemektedir. Annenin beslenme programı yapması ve hamilelik döneminde ek gıdalara başvurması uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Bebeğin zeka ve beden gelişimi açışından ilk üç ay oldukça önemlidir. Demir, folik asit, iyot, çinko, vitamin B, omega 3 ve 6 yağ asitleri gibi vitamin ve minerallerin gerekli besin kaynaklarından tüketilmesi beyin gelişimini olumlu yönde etkilimektedir.

Bebeğin Beyin Gelişiminde “Folik Asit”in Rolü Büyük!

Anne rahmine düşen, yumurtanın döllenmesinin ardından çoğalan hücrelerin oluşturduğu tüp şeklindeki yapının 21-28. gününde kapanmasından sonra oluşmaya başlar. Hücreler zamanla farklılaşarak, beyin hücresi haline gelir ve büyüyerek olgunlaşır. Bu dönemde bir vitamin olan ‘folik asit’ çok önemli bir rol oynar. Çünkü, folik asit eksikliği olan annelerin bebeklerinde beyin ve sinir sisteminde ‘nöral tüp defektleri’ adı verilen beyin yapısal anomalileri, eksik oluşma, omurga kemiklerinin oluşmaması veya eksik oluşmasıdır. Bu yüzden omuriliğin açıkta kalmasına veya bir kese içinde dışarıda kalmasına yol açan halk arasında bebeğin sırtında açıklık şeklinde ifade edilen spina bifida’ dediğimiz anormallikler meydana gelebilir. Bu anormalliklerden bazılarıyla bebek yaşayamaz, bazılarında ise acil ameliyat gerekebilir. Görüldüğü üzere, folik asit içeren gıdaları tüketmek bebeğin omurilik ve beyin gelişimi olumlu yönde etkilemektedir. Vücutta kan yapımı, yeni hücre oluşumu, DNA sentezi gibi önemli biyolojik süreçlerde rol oynayan folik asit, Koyu yeşil yapraklı sebzeler yüksek oranda bulunur. Aynı zamanda, mercimek, kuşkonmaz, avakado ve kurufasülye gibi gıdaların içerinde de bol miktarda bulunmaktadır. Norveç’te yapılan bir araştıma, gebelik döneminde folik asit kullanmış annelerin çocukları üzerinde yapılan çalışmaya göre, folik asit takviyesinin otizme karşı da koruyucu olabileceğini ortaya çıkardı.

hamilelikte beslenme nasıl olmalı?

Ne kadar su içmilmeli

Her insanın günlük olarak tüketmesi gereken belirli bir su miktarı vardır. İçilen su, kişinin vücut fonksiyonlarıve hayati organların düzgün çalışabilmesi için oldukça önemlidir. Gebelikte, bol su tüketimi hem anne hem bebek açısından çok faydalıdır. Anne adayı gün içinde yaklaşık iki buçuk - üç litre(10-12 bardak) kadar su içmelidir.. Hamilelikte annenin, karnının büyümesinden dolayı sürekli mutfağa su içmek için üşenmeleri doğaldır. bu nedenle yanlarında sürekli bir pet şişe taşımaları önerilir. Yanınızda pet şişe taşırsanız gün içerisinde hiç farketmeden bol milktarda su içtiğinizi göreceksiniz. Ayrıca ne kadar su içtiğinizi takip etmeniz daha kolay olacaktır, bardakları saymak çoğu zaman unutulur. Günde 10 bardak su içmek gebelikte artan idrar yolu enfeksiyon riskini aza indirger. Yaz aylarında su tüketimi daha çok olmalıdır çünkü terleme ile daha çok sıvı kaybedilir. Ayrıca spor ve egzersiz yapan hamileler spor sırasında ve sonrasında bol bol su içmelidir.

Süt Ürünleri

Özellikle hamilelik döneminde anne adayı ve gelişen bebek için büyük önem taşıyan süt ve süt ürünleri, bebeğin kemik gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Süt gerçekten de bebeğin ihtiyacı olan kalsiyum ve protein için bir depodur.Fakat bazı gebelerde, laktoz intoleransı ve gaz-bulantı şikayetlerinden dolayı süt içemez. Bundan dolayı doktora başvurabilmektedir. Süt tüketemeyen anneler, laktozsuz süt veya süt ürünleri tüketebilir. Hamilelik sırasında süt ürünlerini ekstra olarak almanız gerekmektedir. Süt ürünlerinden alınan protein, bebeğin büyümesi için ihtiyacı olan kalsiyumu karşılar. Süt kalsiyum açısından iyi besin kaynağıdır, ayrıca yüksek miktarda fosfor, B vitamini, magnezyum ve çinko içerir. Süt ürünlerinin içinde bulunan probiyotikler, sindirim sistemini rahatlatır. Probiyotikler, gebelik sırasında gestasyonel diyabet, vajinal enfeksiyonlar ve alerji riski azaltır.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: