Yapılan çalışmalara göre psikiyatrik hastalıkların temelinde kişinin bozuk veya yanlış beslenme problemlerinden kaynaklanabildiği tespit edilmiştir. Bazı vitamin ve mineral değerlerindeki eksiklikler bazı psikoljik rahatsızlıkları tetikleyebilmektedir. Günümüzde Omega-3, antioksidanlar, probiyotikler, polifenoller, vitaminler ve mineraller sağlığımız için faldaları oldukları kadar davranışlarımız üzerinde de pozitif etkileri de bulunmaktadır. Yeterli ve sağlıklı beslendiğimizde daha az sinir, stres, duygu değişimleri ve depresyon yaşanmasını sağladıkları gözlenmektedir.
Folik Asit
Özellikle hamilelik döneminde bebek ve anne sağlığı üzerinde pek çok pozitif etkisi bulunduğu bilinen folik asit, aynı zamanda beyin üzerinde de önemli bir role sahiptir. Yapılan araştırmalarda psikiyatrik problemleri olan pek çok kişide folik asit eksikliği tespit edilmiştir. Folik asit, koyu renkli ve yapraklı sebzeler, greyfurt, portakal ve tam buğday besinlerinde bol miktarda içermektedir.
Demir
İçeriğinde demir bulunan besinlerin psikoloji üzerinde pozitif etkisi bulunmaktadır. Özellikle uzun süre diyet yapan kişilerde de sık sık demir eksikliği görülebilmektedir. Aynı zamanda bu kişilerde uzun vadede psikolojik etkilerin doğmasına neden olabilmektedir. Brokoli, maydanoz, deniz ürünleri, kuruyemişler ve kuşkonmazda bol miktarda demir bulunmaktadır.
Omega 3
Omega 3 üzerinde yapılan pek çok çalışmaya göre, Omega 3’ün içeriğinde yer alan dokosaheksaenoik asit beynin fonksiyonları ve gelişimi üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Yapılan araştırmaların sonucunda yayınlanan rapora göre, Omega 3’ün majör depresyon, şizofreni, bipolar bozukluk ve madde bağımlılığı gibi pek çok hastalık üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Omega 3 balık, ceviz keten tohumu, semiz otu, yumurta, taze fesleğen ve asma yaprağında bol miktarda bulunmaktadır.
D Vitamini
Merkezi sinir sistemi için en önemli vitaminlerden biri olan D vitamininin depresyon üzerinde azaltıcı etkiye sahiptir. En zengin D vitamini kaynakları ise, balık, yumurta, mantar, süt ve süt ürünleri ile güneş ışınlarında bulunmaktadır.
C Vitamini
C vitamini bağışıklık sisteminin temel bir parçasıdır. Ayrıca, sinir sistemimizde de önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü C vitamini eksikliği yorgunluk ve mutsuzluk hissine yol açabilmektedir. Uzun vadede C Vitamini eksikliği, fiziksel bir zarar vermesede depresyona yol açabilmektedir. Ayrıca, fiziksel ya da zihinsel açıdan yüksek düzeyde stresli zamanlarınızda da C vitamini alarak kötü bir ruh halini engelleyebilirsiniz. C vitamininin en çok bulunduğu gıdalar ise turunçgiller, kivi, guava, kızılcık, ahududu, dolmalık kırmızı biber, brokolidir.
B6 Vitamini
B6 vitamini ya da piridoksin, anksiyete ve depresyon gibi belirtileri kontrol altına almaktan sorumludur. Bu vitamin eksikliği sizin kolayca sinirlenmenize sebep olabilmektedir. Temel B6 vitaminleriyse, tavuk, balık, muz, patates, fasülye ve tam tahıllarda bulunmaktadır. Günlük olarak B6 vitamini dozunu almanın en iyi yolu ise yemeklerinize ekmek yerine yulaf ya da biraz esmer pirinç eklemektir.
Şeker
Yapılan bir araştırmaya göre, tatlı gıdalardan edinilen yüksek şekerin uzun vadede psikolojik sağlığı olumsuz etkilediği ortaya konuldu.Tüketilen gıdalardaki yüksek seviyede bulunan şekerin obezite, şeker hastalığı, kardiyovasküler bozukluklar gibi sağlık sorunlarının yanı sıra psikolojik sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir.Whitehall II çalışmasında, 22 yıllık prospektif verileri analiz eden araştırmacılar, tatlı yiyecek ve içeceklerden edinilen yüksek şekerin duygusal bozuklular yaşanması riskine etkilerini araştırdılar ( Whitehall II çalışması, doğrulanmış anketleri kullanarak beslenme ve ruh halinin değerlendirilmesini içermektedir.) Bu araştırma, tatlı yiyecek ve içeceklerin fazla tüketilmesiyle genel psikolojik bozukluklar arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur.