Uykusuzluk, uykuya dalamama ya da uykuya daldıktan sonra çabuk uyanma gibi problemlerin psikiyatrik ya da nörolojik sorunların habercisi olabilir. Alzheimer ve Parkinson hastalıklarında özellikle depresyon, uykuya dalma ve sürdürme bozukluğu görülebileceğini belirten uzmanlar, uyku sorunlarında kişiye özel tedavinin önemini vurguluyor. Uzmanlara göre; yatağa girmeden kısa süre önce çay ve kahve tüketmekten kaçınmak, yatağa elektronik cihaz sokmamak gerekiyor.
Uyku ihtiyacı herkese göre farklı
Uykusuzluk; kişinin uykuya dalma ihtiyacı olmasına karşın uykuyu başlatamama veya uykuya daldıktan sonra çabuk uyanma” şeklinde olarak biliniyor. Her sağlıklı insanın kendine özgü bir uyku süresi vardır. Bu süre ortalama 8 saatken kişiden kişiye fark edebilir. Bazı kişiler 5 saatlik uyku ile dinlenebilirken, bazı kişiler 10 saatlik uykuya ihtiyaç duyabilmektedir.
Teknoloji uykusuzluğa neden oluyor
Uykusuzluğun çok farklı nedenleri olmasına rağmen, günümüzde teknoloji kullanımının uykusuzluğa yol açan en büyük sebeplerden biridir. Örneğin, yaşlılarda en sık gördüğümüz durum yaş ile birlikte uyku süresinin kısalmasına bağlı uykudan çabuk uyanmadır. Gençler de bilgisayar başında çok vakit geçirerek kendilerini uykusuz bırakabilmektedir. Huzursuz bacaklar sendromu dediğimiz rahatsızlık geceleri bacaklarda huzursuzluk, ağrı ve hareket ettirme isteği ile kendini gösterip uykuya dalmayı güçleştirebilir.
Depresyon Uykusuzluğa Neden Olabilir
Bazı hastalar da uykuya dalmak için aşırı çaba harcayıp aslında bilmeden uykuya dalmalarını güçleştirebilmektedir. Birçok psikiyatrik rahatsızlıkla beraber, özellikle depresyonda uykuya dalma ve bozukluğu görülebilir. Aşırı kahve tüketimi ve uyarıcı maddelerin kullanımı da uyku bozukluğu yapabilir. Bunların yanında uykuda solunum bozukluğu yaşayan hastalar bazen nefes alamamaya bağlı zamansız uyanmalar yaşayabilir. Uykusuzluğun nörolojik bir hastalığın habercisi de olabilirken Alzheimer ve Parkinson hastalıklarında sıklıkla uyku bozuklukları görülüyor. Bunların yanında huzursuz bacaklar sendromu ve nöropati dediğimiz sinirleri etkileyen bazı hastalıklar uykuya dalmayı engelleyebilir. Uyku bozukluğu olan kişilerin bu nedenlerle nörolojik açıdan ayrıntılı incelenmeleri gerekir uyarısında bulundu.
Uykusuzluğun birçok nedene bağlı gelişebilen bir durumdur.Bu nedenlerin hepsinin tedavisi bulunmaktadır. Uykusuzluk yaşayan bir birey uyku sağlığı, nörolojik ve psikolojik rahatsızlıklar ve genel tıbbi durum bakımından ayrıntılı olarak incelenmelidir. Bütün uykusuzluk çeken insanlara tek bir tedavinin iyi gelmesi mümkün olmadığından kişiye özel tedaviler geliştirilmelidir.