Yaz Aylarında Böbrek Taşlarına Dikkat!

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Yaz Aylarında Böbrek Taşlarına Dikkat!

Özellikle yaz aylarında sıvı tüketimi böbrekler için böoldukça önemlidir. Hayvansal protein, tuz ve rafine şeker içeren gıdalar bu zamanlarda böbrek taşı ortaya çıkarabilir. Taş oluşan bireylerde sonraki beş yıl içinde bir başka böbrek taşı oluşturma olasılığı %50’lere ulaşıyor. Böbrek taşlarından korunmak için yapılacak en iyi şey ise, aslında oldukça basit. Günde 2,5 ila 3 litre su tüketerek böbrek sağlığı için büyük önem taşıyor.

yaz aylarında böbrek taşlarından başınız ağrımasın

Limonata da Tüketilebilir

Özellikle yaz aylarında günlük 2,5 ila 3 litre arasında sıvı tüketilmesi gerektiği herkes tarafından bilinmektedir. En çok tüketilmesi gerekilen sıvıı tabi ki sudur. Daha önce sık sık böbrek taşı düşürenler doğal limonata da tüketebiliyor. Şeker hastası olmayanlar tatlandırmak amaçlı çok az şeker kullanabilirler. Limonda bulunan sitrat adlı madde doğal bir taş oluşumu engelleyicisi olarak görev yapıyor. Piyasada taş oluşumunun önlenmesi için sitrat içeren ilaçlar da mevcut. Doktor tarafından ilaç önerilmediği takdirde doğal limonataya yönelebilinir. İdrar rengi ne kadar açıksa o kadar mineral içeriyor ve bu mineraller idrar yollarında bir araya gelmeden atılmış oluyor. Bundan dolayı, taş hastalarının idrar renklerini dikkatli takip etmeleri ve günün her saatinde alınan sıvıyı iyi ayarlamaları gerekiyor.

Protein ağırlıklı beslenme, idrarın asit yönüne kaymasını sağlıyor ve bu da idrarda kristal oluşumuna neden oluyor. Fazla miktarda tuz tüketilmesi de böbreklere gelen sodyumun artmasıyla sonuçlanıyor. İdrarla fazka miktarda kalsiyum atılımına sebep olarak taş oluşumunu artırıyor. Yine fruktoz şurubundan yapılmış şekerler düşük oranda magnezyum içeriyor. Magnezyum özellikle yeşil yapraklı bitkilerin yapraklarında, fındık ve diğer tohumu yenen gıdalarla bolca bulunmaktadır.

Sıvı Almayı Unutmayın!

  • Günlük 2,5 ila 3 litre su tüketmeyi unutmayın!
  • Çok kahve alkol gibi sıvı kaybettiren içeceklerden uzak durun
  • Bol limonlu, yeşil salata tüketilin
  • Hayvansal gıdalardan ve tuzdan uzak durun
  • İdrar miktarının 24 saate kadar olmasına dikkat edin ve günün her saatine yayarak sıvı tüketin

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: