Yüksek Tansiyon Limitleri Değişiyor

Makaleler > Kalp ve Damar Sağlığı

Yüksek Tansiyon Limitleri Değişiyor

Yaşam kalitesini negatif yönde etkileyen yüksek tansiyon; kalp krizi, böbrek yetmezliği ve benzeri sağlık problemlerinin riskini de arttırıyor. toplumda, çok fazla görülen  tasnyon türleri şu sıralar bir takım değişikliklere uğruyor bu değişikliklerden biri ise tasiyon limitinin değişmesidir.

Hipertansiyon Limitleri Değişiyor

Yeni Hipertansiyon Kılavuzunda Yüksek Tansiyon Limitleri Değişiyor

Türkiye’de ve dünyada referans olarak alınan hipertansiyon kulavuzları ile ilgili olarak uzmanlar, hipertansiyon sınıflandırılmasında değişikliğe gidildiğini açıkladı. Yeni kılavuzda, normal tansiyon limitlerinin aşağıda olduğu sistolik 120 diyastolik 80 mm Hg üzeri durumlarda yüksek tansiyon olarak anladırıldığı belirtiliyor.

Tedavide Kılavuzların Dikkate Alınması Hipertansiyona Bağlı Ölümleri Azaltır

Türkiyede 20 milyondan fazla insan hipertansiyon hastası ve her 4 kişiden 1’inin ölüm nedeni olarak hipertansiyon gösteriliyor. Bu nedenle medyada hipertansiyon ile ilgili farkındalığın arttırılması ve bu konuda çalışmaların yapılması gerekmektedir. Hipertansiyona bağlı mortaliteyi arttıran nedenlerin başında koroner hastalıklar, inme, periferik arter ve kalp yetersizliği geliyor. Kılavuzların doğru uygulanmasında yaşam tarzı değişikliği büyük önem taşıyor. Kılavuzların doğru uygulanması, yaşam tarzı değişikliğinin ve hastanın tedaviye karşı uyumunun hipertansiyon tedavisinde oldukça önemli noktalar.

Hipertansiyon Nedir?

Hipertansiyon birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan kan basıncının yüksek olması durumudur. Hipertansiyon hastalığı, ülkemizde yaklaşık 15 milyon kişide görüldüğü bilinmektedir. Hipertansiyonun ortaya çıkış nedenleri arasında genetik yatkınlık ve aşırı tuz tüketimi ilk sıralarda yer almaktadır. Ancak hastaların %95’inde yüksek tansiyon nedeni tam olarak bilinmemektedir. Mutlaka kontrol altına alınması gereken hipertansiyon, ani tansiyon yükselmelerinde beyin kanaması ve felce neden olabilmektedir. Damarın içindeki kanın damar duvarına yaptığı yüksek basınca hipertansiyon denir. Uzun dönemde kanın damar duvarlarındaki etkisi damarın iç yüzeyinde hasara yol açar. Yüksek tansiyon nedeniyle organları besleyen damarlarda tıkanma, genişleme veya yırtılma meydana gelebilir. Hipertansiyon organlara giden kan akışını bozarak organ yetmezliklerine neden olabilir.Kan basıncının 140/90 mm hg üzerinde olması hipertansiyon hastası olabileceğinizi gösterir.

Hipertansiyona dikkat

Belirtileri

  • Aşırı yüksek kan basıncına bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, görmede bozukluk oluşabilir.
  • Ayrıca hipertansiyon belirtileri arasında; halsizlik, yorgunluk, burun kanaması, kulaklarda çınlama, yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma, bazen çok sık idrara çıkma, gece uykudan uyanıp idrar yapma bacaklarda şişlik olabilir.
  • Her yüz kişinden birinde bulunan çok yüksek kan basıncı (malign hipertansiyon) adı verilen durumda ise zonklayıcı baş ağrısı, bulantı, kusma, görme bozukluğu, baş dönmesi bazen de böbrek yetersizliği görülebilir.
  • Bu acil bir durumdur ve organ hasarından korunmak için mutlaka hastaneye başvurulmalıdır.
  • Kan basıncının çok yükseldiği durumlarda da, çift görme, dilde peltekleşme, yüzde veya vücutta karıncalanma da hipertansiyon belirtisi olarak kendini hissettirir.

Nedenleri 

Hipertansiyon nedenleri arasında günlük yüksek tuz alımı, stres, obezite, ailede hipertansiyon öyküsünün bulunması gibi genetik faktörler, şeker hastalığı, hareketsiz yaşam tarzı, kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi elementler içeren besinlerin günlük olarak yetersiz tüketilmesini sıralayabiliriz. Ayrıca tiroit hastalıkları, böbrek üstü bezi tümörleri, böbreğe giden damarlarda daralma, aort darlıkları, genetik bozukluklar da hipertansiyonu tetikleyici faktörlerle ortaya çıkabilmektedir. Doğum kontrol hapları, bazı ağrı kesici türleri de kan basıncını yükseltip, hipertansiyona neden olmaktadır. Hastaların büyük bir kısmında nedeni belirlenemese de yüksek kan basıncı mutlaka kontrol altına alınmalı ve hipertansiyon nedenleri iyi araştırılmalı ve kan basıncı ideal düzeye düşürülmelidir.

Tedavi Yöntemleri 

Hipertansiyon tedavisinde amaç kan basıncını 140/90 mm hg altına düşürmektir. Eğer hastada şeker hastalığı, böbrek yetersizliği ve organ hasarı var ise kan basıncının daha düşük olması hedeflenir. Hipertansiyon tedavisinin temelinde yaşam tarzı değişiklikleri yatar. Aynı zamanda hipertansiyon tedavisinin önemli bir bölümünü ilaç tedavisi oluşturur. Hipertansiyon tedavisi sırasında yaşam tarzı değişiklikleri, düzenli egzersiz, kilo kontrolü, tuz alımının kısıtlanması çok önemlidir. Günümüzde kullanılan ilaçlar, tansiyonu düzenlerken, kalp-damar sistemini korur ve böbreklerin bozulmasını da engeller. İlaç tedavisinde, sadece tansiyonun kontrol altına alınması değil, diğer organların da korunması amaçlanmaktadır.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: