Yaz aylarının gelmesiyle, özellikte kadınlar çok fazla takı takmaktadır. Fakat imitasyon yani sahte takılar ciltte bir takım reaksiyonlara neden olmaktadır. Sahte takıya alerjisi olanların okuması gereken bir yazıyı sizler için derledik.
Günlük hayatta; Kolye, bilezik, küpe, saat gibi aksesuarlar, her kadının olmazsa olmazlarındandır. İmitasyon takılar ve aksesuarların çeşitliliği aynı zamanda ucuz olması onları cazip kılar. Fakat, kalitesiz metaller, alüminyum, nikel içeren sahte takılarda alerjik reaksiyonlar daha sık görülürken bazı kişilerde gümüş ve altına karşı da görülebilmektedir. Alerjiye neden olan maddelerin başında ise nikel gelmektedir. Sahte takı kullanan kişinin cildinde kızarıklık, yanma, kaşıntı, sulanma, yara olmuşumu, gibi olaylar gözlemleniyorsa kişin İmitasyon ürünlere alerjisi ve hassasiyeti olabilir. Kişi böyle bir durumla karşılaştığın bir dermatoloğa başvurması önerilir. Herkesin bir takım alerjilere genetik olarak yatkınlığı olabilmektedir. Kişi, alerjiye yatkın olduğu madde ile hiç karşılaşmayabilir ve bu maddeye karşı alerjisi olduğunu öğrenmeyebilir ya da vücudunun tolere edebileceği düzeyde karşılaşmış olduğu için anlayamamış olabilir. Özellikle altın suyuna batırılarak yapılan takılarda bu durum daha sık görülmektedir.
Takı alerjisi nedir?
Takı alerjisi birçok kişide sıkça görülebilen bir rahatsızlıktır; yabancı bir maddenin cilde temasıyla derinin bu maddeye tepki vermesi ve sonucunda medydana gelen durumlardır. Takı alersiji olan kişiler, bu maddelerden yapılmış ürünlerle temas olduğunda vücutta kaşınma, yanma, kızarıklık ve döküntü ile başlayan süreç; ciltte sulanma, kabarıklık, çatlak, hatta doku hasarı ve açık yaralara kadar uzanabilmektedir. Çok bilinmese de, göz kapaklarında ve kulak memesi gibi vücudun hassas bölgelerinde daha çok ortaya çıktığı görülmektedir.
Nikel Hassasiyeti Egzamaya Neden Oluyor
Egzama, genetik faktörlerle birlikte, cildin birçok madde ile temas etmesi sonucu duyarlı hale gelmesiyle ortaya çıkan alerjik bir deri hastalığıdır. Nİkel, takı alerjisine neden olan metallerin en başında gelir. Nikelin pek çok imitasyon takının ana malzemesi olmasından dolayı alerjik reaksiyonun görülmesinin yanı sıra kişi egzama da olabilir. Nikele alerjisi olan kişilerde terlemeyle birlikte egzama daha da çok şiddetlendirir. Deride kaşıntı görülür ve bir iki gün içinde deride döküntüler meydana gelebilir. Nikel alerjisi olan kişilerin altın, gümüş ve naylon aksesuarlar kullanmaları tavsiye edilir. Altın, nikel gibi başka metallerle karıştırıldığında hassas bünyelerde yine alerjiye neden olabilirken; saf altın alerjiye neden olmamakla birlikte bazı bünyelerde nadiren de olsa alerji yapabilmektedir.
Takı Üzerine Parfüm Sıkmayın!
Cilt, belli orandaki teması tolere edebilmektedir. Ancak bu temasın devam etmesi durumunda ve o bölgenin nemli kalması, terlemesi cildin koruyucu tabakasının zarar görmesine neden olur. Terleme ile metalin bir kısmının emilerek dolaşıma karışmasına yol açar. Bu durum alerjik reaksiyonun çok daha kolay gelişmesine yardımcı olur. Parfüm de genellikle kontakt egzamaya sebep olabilmektedir. Bir dozdan sistemik egzamaya kadar gidebilir. Dolayısıyla, takıların üzerine parfüm sıkıldığında nemli olan ciltte metalin çözülmesiyle ve derinin metali emmesine sebep olmaktadır.
Kullanılan takı ve aksesuarın temas ettiği bölgeye göre genellikle en çok:
Piercing Alerji Yapabilir
Piercing'deki metallere bağlı olarak vücutta alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Bu, göbeğe takılan bir piercing ise göbek etrafında olmaktadır. Piercing en çok kulak ve dilde kullanılıyor. Bu bölgelerde lenfatik dolaşım olmasından dolayı enfeksiyonun oluşması çok hızlıdır. Burun içi de riskli bir bölgedir. Çünkü dolaşım beyne çok yakındır. Dudakta olması ise ağız içerisinde çok daha farklı bakterilerin olmasından dolayı enfeksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden ağız içi daha tehlikelidir.
Tedavisi nasıldır?
Takı yani metal alerjisinin bilinen kesin bir çözümü yoktur. Bu kişiler durumu fark ettiklerinde öncelikle taktıkları ürünü çıkartıp bir daha kullanmamalılar. Satın alınan ürünlerde alışkanlıklar değiştirerek imitasyon ürünlerden vazgeçmelidirler. Alerjiye neden olabilecek benzeri maddelerden uzak durmak sonraki dönemlerde ortaya çıkabilecek reaksiyonların da önüne geçecektir. Alerjik bünyeye sahip kişilerin mutlaka bir uzaman hekime başvurmaları gerekir. Böylece kişin hangi maddelere alerjisi olup olmadığı tespit edilmesi için alerji testleri yapılabilir. Doktorunuz, döküntü ve kaşıntıları gidermeye yönelik krem ve ilaç tedavisi uygulayabilir.