Çocuk İstismarı Nasıl Önlenebilir?

Makaleler > Çocuk

Çocuk İstismarı Nasıl Önlenebilir?

Çocuğunun cinsel istismarla karşılaşması her ebeveynin en büyük korkusu. Çocuklar söylemese de, istismarın etkilerini hayatları boyunca taşırlar. Peki, istismara uğrayan çocuklarda ne gibi değişimler gözlemleniyor?

Çocuk İstismarı Nasıl Önlenir?

İstismar, ruhsal boyutta çocuğu hayatı boyunca etkileyebiliyor. Anne ve babalar kabullenmekte çoğu zaman zorluk çektikleri, kabul ettiklerde de büyük bir yıkım yaşadıkları, her toplumda görülüyor. Çocuğun çok dikkatle korunmasına rağmen, bazen istismarcıların yakınlarından biri olması fark edilmesinin önüne geçiyor.
Bu durumla karşılaşan çocuklarda işaretler yaşlarına göre değişiyor. Özellikle okul öncesi dönemde ki çocukların bilişsel ve dil gelişimleri yeterli olmadığı için değerlendirilmeleri de hem daha farklı hem de daha güç olabiliyor. Uzmanlar, cinsel organların çevresindeki değişikliklerden idrar yolu enfeksiyonlarına kadar pek çok farklı tıbbi yakınmaların olabileceğini belirtiyorlar.

Cinsel istismara uğrayan çocuklar, kendisine inanılmayacağından başının derde gireceğini düşündüğünden ve istismarcıdan korktuklarından, bu durumu saklama eğilimine gidebiliyor. Çocukluk döneminde cinsel istismara maruz kalanlar o dönemde  durumu ifade edemiyorlar, korku, utanç ve kaygı sebebiyle yaşadıklarını ailesi ile paylaşmaktan kaçınabiliyor. Hatta bu durumu yıllar sonra dahi konuşamayabiliyorlar.

Çocuklar sonraki hayatlarında belirli etkileriortaya çıkabiliyor. Kendi kendilerine “ben kurban oldum” diye düşünebiliyor veya yeniden aynı şeylerin yaşanmasından korkuyorlar. Bu durumda doğru kararı alabilmeleri açısından destek çok büyük önem taşıyor. Çünkü çocuklar psikolojik destek alamazsa bir ömür boyunca, kişilik bozuklukları, cinsel sorunlar, anksiyete gibi psikolojik sorunlar altında kalabiliyorlar.

Profesyonel Destek Gerekiyor

Aile desteği ve güçlü akran ilişkileri psikolojik destek açısından oldukça önemli olsada, cinsel tacize maruz kalan kişilerin yaşadıkları travmatik etki ve bunun sonucunda gelişen psikolojik problemler, travmaya dayalı psikoterapi yöntemleri ile ortadan kaldırılabiliyor. Uzmanlar, mağdurların yaşadıkları psikolojik problemlerden kurtulabilmeleri adına mutlaka profesyonel destek almaları gerektiğini vurguluyorlar. Yaşanılan olay ile ilgili travma çalışmasının yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, psikoterapi çalışması sayesinde travmatik etki ve sonucunda oluşan psikolojik problemleri kademe kademe azaltabiliyor ya da tamamen ortadan kaldırabiliyorlar.

Korumanın En İyi Yolu Önlemek

Bu konuyla alakalı bilinmesi gereken en önemli şey, tabiki cinsel istismardan çocuğu korumanın en etkin yolu, oluşmasını önlemektir. Bu anlamda çocuğa kötü, yanlış dokunmanın ne demek olduğunu, hayır diyebilmeyi, istismar durumlarını tanımalarını sağlamayı ve uygun bir yolla tepkilerini göstermelerini, böyle bir durumda güvendikleri bir erişkine olayı anlatmalarının öğretilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: