Ergoterapi, herhangi bir sağlık sorunu dolayısıyla vücut yapı ve işlevlerinde sorun olan kişilerde , 0 ila 6 yaş arası gelişim bozukluğu olan çocuklarda ve otizm tedavisinde kullanılan bir tedavi türüdür.Bu tedavi yöntemiyle, bireylerin sosyal yaşama katılması hedeflenmektedir.
Temel olarak bireylerin gün içindeki atkvitelerine katılarak bağımsızlık kazanmalarını sağlayan ergoterapi, her yal grubuna uygulanabiliyor. Ergoterapi tedavisinin kişilerin yeterlilik seviyesini yükseltmesine odaklandığı için tercih edilmesi gerekiyor. Uzmanlara göre; ergoterapi ile kişilerin ihtiyaç duydukları ya da kendilerinden beklenen aktiviteleri yapabilme yeteneklerini geliştiriliyor. Herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle vücut yapı ve işlevlerinde sorun olan, bulunduğu sosyal çevre veya kültürel azınlık nedeniyle toplumdan dışlanmış, katılımı kısıtlanmış herkes tedaviye geliyor. 0 ila 6 yaş arasındaki gelişimsel bozukluğu bulunan çocuklarda, ergoterapinin özellikle oyun desteği, günlük yaşam akvitilerini devam ettirebilmesi, iletişim, kaba ve ince motor hareketlerde etkili olabileceği biliniyor. Çok düşük doğum ağırlıklı çocuklarda uygulanan ergoterapi tedavisinin ayrıca, okul öncesinde motor fonksiyonların geliştirilmesinde etkisi oldukça fazladır.
Otizm Tedavisinde Ergoterapi
Otizm tedavisinde ergoterapinin oldukça fazla etkisi vardır. Otistik çocuğun yetenek seviyesine göre, günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığını arttırmak ve aktivitelere katılımının sağlanması hedeflenir. Değişik oyunlarla, fiziksel ve iletişim becerileri geliştiriliyor. Duyu bütünlüğünün geliştirilmesiyle vücudun etkili kullanımı sağlanması hedeflenir. Böylece çocuğun sosyal etkileşimi, sınıf performansı ve katılımıyla pozitif bir artış görülüyor. Ergoterapi tüm dünyada, oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de son yıllarda artan mezun sayısına göre yaygınlaştığını söylemekte mümkün, ancak hala yeteri seviyede de değil.
Kişiye Özel Tedavi
Uzmanlar çalışılan alana göre tedavi yöntemlerinin çeşitlilik gösterdiğini, kişilerin ergoterapi sürecine aktif biçimde katılım sağlandığı bilgisini veriyor. Pediatrik ergoterapi ünitesinde her çocuğa özel tedavi uygulanabiliyor. Bu ünitelerde; beyin felci, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, gelişim geriliği, yazı yazma ve ince motor beceri problemlerini, down sendromu, genetik bozukluklar, gelişimsel koordinasyon bozuklukları, tendon ve sinir yaralanmaları gibi ortopedik problemleri içeren nörogelişimsel problemi olan tüm çocuklar testlerle değerlendiriliyor.