Günümüzde, Dijital teknolojinin gelişmesiyle beraber neredeyse her evde teknolojik bir cihaz bulunuyor. Gerek okullar, gerekse evdeki kullanımlarıyla, çocukların ve bizim ayrılmaz birer parçamız haline geldiler. Bu tür cihazların kullanımının gelecek yıllarda daha da yaygınlaşacağı kesin gözüyle bakılıyor. Çocukların gelişimine büyük katkılar sağlayan bu cihazlar, aşırı kullanıldığındaysa gözlere ciddi sorunlar oluşmasına yol açabiliyor.
Aşırı Kullanım Sağlık Problemlerine Neden Oluyor
Z jenerasyonunun, ebeveynlerinden farklı olarak doğduklarından beri tüm yaşamları boyunca teknolojiyle iç içeler. 2000 ve sonrasında doğan kuşak olan z jenerasyonu, bütün hayatları boyunca teknolojitle ve dijital ekranlar ile beraber büyüyorlar. İlerleyen yıllarda dijitalleşmenin daha da artacağını ve bu jenerasyonun daha fazla içine gireceğini düşünürsek, dijital dönüşümün gözlerde bırakacağı hasarı göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu durumda, ailelerin ve çocukların, ekrana uzun saatler bakması sebebiyle oluşabilecek problemler hakkında bilgilendirilmesi ve ailelerin çocuklarını yaz aylarında, açık alanlarda zaman geçirmek için teşvik etmeleri oldukça önemli. Dijital ekranlarda uzun zaman geçiren çocuklarda genel olarak miyopi, astigmat, alerji, kirpik dibi iltihabı ve göz kuruluğu gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.
Belirtilerin Takip Edilmesi Gerekiyor
Uzmanlar; ebevenyleri, uzun süre ekrana bakma sebebiyle oluşabilecek hastalıkların semptomlarını dikkate almaları gerektiği konusu uyarıyor. Ebevenylerin, çocuklarının gözlerindeki sağlık problemi ve değişimlere dikkat edip, zamanıda muayeneye yönlendirmeleri oldukça önemlidir. Gözlerde oluşabilen yanmalar, kaşıntı, yorgunluk, odak dağınıklığı bulanık ya da çift görme ve baş ağrıları, dijital ekranlara fazla bakma nedeniyle oluşabilecek rahatsızlıkların teşhisi açısından oldukça önemli semptomlardır. Aniden ders notlarında bozulma, hiperaktivite gibi semptomlarda çocuklarda göz problemlerine işaret edebilmektedir. Özellikle görme duyusunun çocukluk döneminde öğrenilen bilgilerin, %80’den fazlasının algılanmasına yardım ettiğini düşünürsek, çocukların düzenli göz muayenesine gitmesi gerekmektedir.
Çocukların Sosyalleşmesi Gerekiyor
Ebevenylerin çocuklar arasında yaygın olarak kullanılan dijital kaynaklı göz problemlerini önlemek için alabileceği önlemler elbette mevcut. Çocukların dışarıya çıkarak fiziksel aktivitelerde bulunması için teşvik edilmesi şart. Güneş ışınları, gözlerde dopamin salgılanmasını yardımcı olarak, gözün şeklini korumasına yardım olarak görme bozukluklarınıda engellemektedir. Her 20 dakikalık süreçte 20 saniyelik aralar vererek gözlerini dinlendirmesi konusunda da çocukların teşvik edilmesi gerekiyor.