Dondurma Tüketmenin Yararları Nelerdir?

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Dondurma Tüketmenin Yararları Nelerdir?

Limonlu, franbuazlı, çikolatalı, çilekli derken pek çok çeşidi olan dondurma, özellikle yaz aylarında en favori tatlıların başında geliyor. Tadının yanı sıra kalsiyum ve protein bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Dondurma; içerisinde, A, B ve K vitaminlerini bulundururken, fosfor gibi pek çok vitamin ve mineral yapısında bulunmaktadır. Uzmanlar yaz günlerinde tatlı ihtiyacını karşılamak adına, haftada 2 ila 3 kez, 2 top dondurma yemenin oldukça faydalı olduğunu belirtiyor. Fakat, her besinde olduğu gibi dondurmanında tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor. Peki dondurmayı tükettikten sonra vücudumuzda neler gerçekleşiyor?

Dondurmanın yararları nelerdir?

Kemik ve Diş Sağlığı İçin Önemli

Dondurma, tam bir kalsiyum deposudur. Bir top dondurmanın içinde 1 bardak kadar süt bulunmaktadır. Kalsiyum da kemik ve diş sağlığımız için oldukça önemlidir. Kalsiyum kemikleri güçlendirirken, dişleri korur ve diş etlerinin güçlenmesini sağlar. Her yaş grubunun farklı kalsiyum ihtiyacı bulunmaktadır. Yetişkin bireylerde bu değer ortalama 1500 mg’dır. 2 top dondurma içerisinde ortalama 120-150 mg kalsiyum içerdiğini düşünürsek, dondurma yemenin kemik ve diş sağlığımız için öneminide farkedebiliriz.

Kaslar İçin Faydalı

Protein vücudun yapı taşını oluşturmaktadır. Kasların temel yapısını protein oluşturur. Bu nedenle kasların gelişiminde protein alımı oldukça önemlidir. Et,tavuk ve balığın yanında, süt ve süt ürünleri de oldukça kaliteli bir protein kaynağıdır. Kas sağlığınız için önem taşıyan kaliteli protein ihtiyacınıza dondurmaylada destek verebilirsiniz.

Bağışıklık Sistemi İçin Oldukça Önemli

Bağışıklık sistemi bileşenlerinin yapı taşını aminoasitler oluşturmaktadır. Dondurma içeriğindeki proteinler ile bağışıklığı desteklemeye yardımcı olmaktadır. Özellikle çocuklar, gelişim dönemlerinde protein ve minerallere daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Bundan dolayı, hem güçlü bir bağışıklık sistemi hem de vücut ve kas sistemlerinin gelişiminde haftada 2 defa dondurma tüketmek oldukça önemlidir.

Adet Ağrılarını Hafifletir

Adet dönemlerinde oluşan kramp gibi sıkıntılar vitamin-mineral eksikliğinden kaynaklanmaktadır. iştahtaki dengesizlik ve tatlı krizleri de hormonlardan kaynaklanmaktadır. dondurma da içeriğindeki kalsiyum, fosfor ve potasyumla adet ağrılarını azaltabilmektedir.Araştırmalara göre dondurmanın soğukluğu ağızda serinletici ve susuzluğu giderme mekanızmasına etkisiyle keyif verirken. Aynı zamanda beyindeki haz merkezinin de dondurma yenildiğinde aktif olduğu görülmüştür.

dondurma tüketmenin faydaları nelerdir?

Diyet Yaparken Tüketilebilir

Araştırmalara göre, süt ve süt ürünlerinin iştah kontrolünü daha iyi sağladığı ortaya çıkmıştır. Kalsiyumun yağ emilimine ve yağ depolanmasını azaltması sayesinde kilo kontrolünde yardımcı olabildiği görülmüştür. Yapılan bir araştırmada, diyet tipinden bağımsız olarak, süt ve süt ürünlerinden aldıkları kalsiyum oranı yüksek besinler ile kilo kaybının daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle, dondurma da kalsiyum ihtiyacını karşılamaya destek olarak zayıflamaya katkı sağlamaktadır. Ancak, tabiki diyet dönemlerinde kalori alımını önlemek için kilo koruma döneminde haftada 2-3 kez dondurma tüketilmesi önerilmektedir.

Kan Şekerini Dengeler

İçeriğinde şeker olmasının yanında protein içeriğinin de yüksek olması sebebiyle kan şekerini diğer tatlılara göre daha kolay dengeleyebilmektedir. Bunun yanında tatlandırıcı ürünlle yapılan çeşitleri sayesinde diyabet hastaları ya da insülin direnci yüksek kişiler için de tüketilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: