Omega-3; Efsane Mi, Gerçek Mi?

Makaleler > Kalp ve Damar Sağlığı

Omega-3; Efsane Mi, Gerçek Mi?

Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada elde edilen bulgulara göre; kalp ve damar hastalıklarında Omega-3 kullanımının anlamsız olduğu sonucuna varıldı. Üniversitenin Nuffield Halk Sağlığı Bölümü’nün analizlerinde, 77 bin 917 insan gözlemlendi. JAMA Cardiology’nin yayınladığı meta-analiz sonucunda, Omega-3 yağ asidi tüketmenin, 4 buçuk yılda hiçbir koroner kalp rahatsızlığı ya da damarsal bir sağlık sorununu azalttığı yönde bulgulara rastlanmadı.

Omega-3 efsane mi Gerçek mi?

Peki gerçekten Omega-3 alımından sağlanan herhangi bir yarar var mı?

Avrupa Kardiyoloji Topluluğu, Omega-3’ün etkilerinin hakkında tartışılabileceği söylüyor. Amerikan Kalp Birliği ise, Omega-3 kullanımının koroner kalp hastalığı olan kişilerde ikincil tedavi olarak kullanılmasını makul olarak kabul ediyor.

Omega-3’ün Bilinen Faydaları Nelerdir?

Pek çok uzmana göre, Omega-3 vücudumuz için ihtiyaç duyulan, fakat sentezlenemeyen esansiyel yağ asitleri grubu içerisinde bulunmaktadır. Omega-3 yağ asidi doymamış yağ sınıfına girmektedir. Pek çok uzmana göre Omega-3 içeren besinlerin, beslenme planımızda bulunması gerekmektedir. Aksi halde kronik hastalıklara yol açma riski bulunmaktadır.
Omega-3, diyabete karşı koruyucu, damarların elastikiyetini sağlayarak tansiyonu önleyici, kansere karşı koruyucu, damar tıkanıklıklarına karşı önleyici aynı zamanda doğal bir kan sulandırıcıdır. Bu sebeptendir ki, kalp krizine karşı önemli bir silahtır.

Hangi besinlerde bulunur?

Omega-3 Üreten canlılar sadece bitkiler ve deniz yosunlarıdır. Balıklar da bu kadar bulunmasının nedeni, denizlerde beslendikleri yosunlardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, en fazla Omega-3 deniz ürünleri, özellikle yağlı balıklardır. Yağlı olması bakımından, soğuk denizlerde yaşayan balıklarda Omega-3 oldukça bol miktarda bulunmaktadır. Özellikle hayvansal gıdalardan uskumru, somon, sardalya ve ton balığında önemli Omega-3 kaynağıdır. Bitkisel olarak ise; keten tohumu yağı, kanola yağı, soya fasulyesi yağı, ceviz ve balkabağı, kenevir tohumu, semizotu, yeşik yapraklı sebzeler ve kuru baklagilleri örnek olarak gösterebiliriz.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: