Kalp ve damar hastalıkları oldukça sık rastlanılan hastalık grupları arasında yer alıyor. Kalpten gönderilen temiz kanı dokulara taşıyan atardamarlar ve organlar ile dokularda kullanılan kanın tekrar kalbe taşınması işlemini toplardamarların hastalanmalarına neden olan mekanizmalar, genel olarak birbirinden farklıdır. Genetik olarak altyapı ve ailesel özellikler iki damar grubunun hastalıklarında oldukça önemli risk faktörleri oluşturuyor.
Koroner damar rahatsızlığı, karotis damar hastalığı ve periferik damar hastalığı gibi hastalıklar atardamarları etkileyebiliyor. Bu durum kalp krizi ve felç gibi sağlık sorunlarını ortaya çıkarmaktadır. Fakat, tüm bu sağlık sorunlarıyla ilgili değiştirilme imkanı olmayan risk faktörü genetik ve ailesel etkenleridir. Ailesinde, kalp ve damar hastalıklarından herhangi birini yaşamış bir kişinin dahi bulunması, bu hastalıklarla karşılaşma riskini yükseltiyor. Bundan dolayı, aile hikayesi olan kişilerin belirli aralıklarla kontrole giderek, sağlık durumunu sürekli kontrol altında tutması öneriliyor.Toplardamar rahatsızlıkları için de genetik faktörlerin önemi oldukça fazla. Ebeveynlerin sadece birinde varis hastalığı varsa, çocuğun ileriki yaşamında %40 oranında varis görülme riski bulunuyor. Eğer hem anne hem de babada varis varsa, varis hastalığına yakalanma olasılığı %75’e kadar yükselebiliyor. Bu nedenle ailesinde toplardamar hastalığını bulunan kişilerin rutin olarak kontrole gitmesi gerekiyor.
Genetik Faktörler Önlenebilir mi?
18-30 yaş grubunda 2 bin 336 kişi 20 yıl boyunca gözlemleniyor. Genç yaşlarda sağlık, beslenme, ve aktiviteleri sürekli olarak not ediliyor. Araştırmaya göre, kişilerin orta yaşa normal tansiyon ve kolesterol normal kiloyla girmelerinin, uzun ve sağlıklı bir yaşam için önemli bir koşul olduğu belirtiliyor. Ancak, bu koşullar için, beslenme, fiziksel aktivite ve sigara, alkol gibi madde kullanımı gibi alışkanlıklara dikkat edilmesi gerekiyor. Kaliteli bir hayatın sırrı genlerden çok kişinin yaptıklarına veya yapmadıklarına bağlı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, araştırmada altın kurallara uyan kişilerin daha uzun sağlıklı, daha enerjik ve daha az sağlık harcaması yaptıkları belirtiliyor.
Altın kurallar ise şu şekilde sıralanıyor;