İlk Adım İçin Ayakkabı Seçimi

Makaleler > Çocuk

İlk Adım İçin Ayakkabı Seçimi

Çocukların gelişimlerinde ayak sağlığının önemli olduğunu belirten uzmanlar, ilk ayakkabı tercihine dikkat çekiyor. Uzmanlara göre yürümeye başlayan çocukta deri malzemeden yapılan, yumuşak tabanlı esnek yapıda, tabanı kaymayan , ön tarafı geniş ve yuvarlak ayakkabılar tercih edilmeli, hafif ve rahat ayakkabılar olmasına dikkat edilmelidir.

ilk adım için ayakkabı seçimi

Çocuklarda karşılaşılan ayak problemlerine erken müdahale edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, düz tabanlığın genellikle çocuklarda oldukça sık görülen bir durum olduğunu ifade ediyorlar. Çocukların ayak tabanları genelde düz görünmektedir. Ayak taban kavisini yapan kasların zayıflığı ve ayak tabanının yağ dokusu fazlalığı bu görüntüye neden olmaktadır. Bu durum fizyolojik bir sorun olarak değerlendirilip bir hastalık olarakta görülmemektedir. Tedavi gerektirmez. Günümüzde tabanlık kullanılması yapılmamaktadır. Genelde 2-3 yaşlarında yağ yastığının azalması ile normal taban oluşur.

Tabanlık Ağrıları Azaltır

Tabanlık uygulaması küçük yaşta kullanılmamaktadır. Ancak, 8-10 yaşında yürürken ağrısı olan  çocuklarda kullanılabilmektedir. Bu kullanım ile hastalık tedavi edilmemektedir. Sadece çocuğun ayak ağrısı azalır ve rahat yürümesi sağlanır. Düz taban ameliyatı ancak ileri deformitelerde nadir olarak uygulanmaktadır.

İlk Ayakkabı Seçimi

İlk ayakkabı tercihinin önemi oldukça fazladır. Yürümeye başlayan bebek deri malzemelerden yapılmış, yumuşak tabanlı, esnek yapıda, tabanı kaymayan önü geniş ve yuvarlak ayakkabılar kullanmalıdır. Hafif ve rahat ayakkabılar tercih edilmelidir.

İlk adım için ayakkabı seçimi nasıl olmalı

Erkek Bebeklerde Ayaklarda Çarpıklık

Çocuklarda görülen bir başka ayak sağlığı problemlerinden biriyse çarpık ayaklılıktır. Yeni doğanın %0,1 olarak görülen erken, teşhis ve tedavi gerektiren bir hastalıktır. Erkek bebeklerde 2-3 kat sıktır. Ayaklar içeri ve aşağı bakabilir. Düzeltilip bırakınca tekrar eski halini almaktadır. ilk hafta öncelikle egzersiz ve germe uygulanmaktadır. 1 haftalık bebekler, 5-6 hafta sürecek haftalık alçı programına alınır. Bu gibi durumlar genelde cerrahi bir müdahale gerektirmeden düzelebilmektedir.

İçe Basma Problemi

İçe basmanın bazı bebeklerde görüldüğü ifade edilmektedir. Ayakların düz karşıya bakması gerekirken, içeri bakmasıdır. Yürürken ve basarken belirginleşebilmektedir. 2 yaşa gelince kendiliğinden düzeşebilmektedir. Ayakkabı  ve alçı tedavisi gibi herhangi bir tedavi gerektirmez. 7 ila 8 yaşlarına doğru düzelmez ise tabanlık kullanılması kafidir.

Parmak Ucuyla Yürüme

Yeni yürüyen bir çocukta parmak ucunda yürümek oldukça normaldir. Bu durum kısa sürede normale dönmektedir. Fakat, 2-3 yaşlarında topuğunun yere basamaması bir problemdir. Bu durumda tendon uzatma ameliyatları nedene yönelik müdahaleler için daha uygundur.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: