Hazır Gıda Tüketmeden Önce Bir Daha Düşünün!

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Hazır Gıda Tüketmeden Önce Bir Daha Düşünün!

Her çeşit abur cubur, şeker ve şekerleme, gazlı ve boyalı içecekler, meyve tozları, hazır meyveli yoğurt ve pudingler, hazır çorbalar, soslar, hazır baharat gibi çeşitli yiyeceklerde bulunan zararlı maddelere dikkat edilmesi gerekiyor. Uzmanlar bu maddelerden uzak durmanın ve doğal beslenmeye yönelmenin sağlığımız için lüx değil, zorunlu bir ihtiyaç haline geldiğini belirtiyor.

Hazır Gıda Tüketmeden Önce Birdaha Düşün

Unutulmamalıdır ki gıdaların üzerinde “koruyucu madde içermez” yazısı hiçbir koruyucu madde içermediği anlamına gelmemektedir. Özellikle, bu katkı maddelerinin çoğu etiketlerde birtakım kodlarla yer almaktadır. Bu katkı maddelerinin tamamı sağlığımız için oldukça zararlıdır. Ancak bazıları diğerlerinden çok daha fazla zararlı olabilmektedir.

Aspartam (Nutrasweet ve equal adıyla da bilinmektedir)

Kimyasal tatlandırıcılar bir besin değildir. Bu nedenle, suni tatlandırıcı olarak bilinmektedir. Toz şekerden 180 kat daha tatlı olan bu madde 1965 yılında yapılmıştır. Yapay tatlandırıcılar, doğal şekerden daha ucuza mal olduğu için raflarda hızla yerini almıştır. AB ülkelerinde E951 koduyla kullanılan bu suni tatlandırıcı hakkında pek çok iddia vardır. Aspartam karşıtı uzmanlar, bu maddenin parkinson ve obezite gibi hastalıklara kapı araladığı konusunda uyarmaktadır. Bunun yanında beynin işleyişini yavaşlattığı gibi kanser türleri için de tetikleyici vazifesi görmektedir. Fakat, maalesef bu maddeden kaçmak neredeyse imkansızdır. Çünkü marketlerde bulunan 10 binden fazla hazır üründe kullanılmaktadır.

Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu

Mısırın geçirdiği pek çok kimyasal işlemden sonra ortaya bu suni tatlandırıcı çıkmaktadır. Yüksek fruktozlu mısır şurubunun zararları hakkında pek çok uzmana göre, obezitenin başlıca sebeplerinden birisidir. Bununla beraber pankreas kanseri olma ihtimalinide %87 arttırmaktadır.Fareler üzerinde yapılan deneylerde, erkek farelerin büyümelerini durduran ve dişi farelerin ergenliğe giremediklerinin gözlenmesiyle bebek mamalarında kullanılması yasaklanmıştır. Ancak üretim maliyetinin düşük olması nedeniyle pek çok üretici hala ürünlerinde bu maddeye yer vermektedir.

hazır gıda yemeden önce bir daha düşünün

Monosodyum Glutamat (MSG)

Lezzet arttırıcı olarak bilinen bu maddenin en çok kullanıldığı alan ise dondurulmuş hazır gıdalar ve fast food ürünleridir. Ambalajların üzerinde E621 koduyla gösterilmektedir. Yapısı itibariyle eksitoksin olan bu madde, hücrelerin uyarılmasına ve ölmesine yol açabiliyor. Sebep olduğu bilinen bazı hastalıklar ise; alzheimer, parkinson, huntington hastalıkları, obezite, büyüme hormonu baskılanması bunlardan sadece birkaçıdır.

Trans Yağ

Herkesin karşı olduğu ve zararlarını gerçekten çok az insanın bildiği trans yağın, sicili oldukça kabarıktır. Kötü kolesterol seviyesini arttırması bir yana, kalp krizi ve inme riskini önemli ölçğde arttırmaktadır. Bağışıklık sistemini zayıflatan trans yap, üreme sistemini etkileyip insülin direncini arttırarak şeker hastalığına neden olabilmektedir. Trans yağ, hamile ve emziren anneleri de yakından ilgilendirmektedir. Hamilelerde düşüğe ve doğum ağrılarına sebep olabildiği söylenirken, anne sütünün kesilmesi ya da kalitesinin düşmesinden de sorumludur. Pazarlama amacıyla pek çok marka kaldırdığını ve sizin o markayı kullandığınızı söyleyebilirsiniz. Çok sevinmeyın bazı markalarda ikiside aynı şey olmasına rağmen trans yağ yerine “hidrojenize yağ” isimi tercih ediliyor.

Hazır gıda tüketmek sağlığa zararlıdır.

Bilumum Gıda Boyaları

Gıda boyaları, gıdaların normalden daha canlı renklerde görünmesini sağlayan maddelerdir. En çok kullanılan gıda boyaları ise; Quinoline (E104), Allura red (E129), Sunset Yellow (E110), Tartrazin (E102) kodlarıyla birlikte vermeyi ihmal etmediğimiz bu boyaların sebep olduğu iddia edilen zararlarsa hiçte hafife alınabilecek türden değildir. Özellikle çocuklarda davranış bozukluğu ve IQ düşüklüğüne sebep olduğu iddiaları pek çok önemli uzman tarafındanda öne sürülmektedir.

Potasyum Bromat

Fırın mamüllerinde harcmi arttırmak adına kullanılan ve rengi beyazlatma amacıyla koyulan maddedir. Hayvanlarda kansere sebep olduğu bilinen potasyum bromat, ABD ve japonya dışında bütün dünyada yasaklanmış durumdadır. Ancak, hala birçok üretici bu ürün ile unu beyazlaştırıp piyasaya sürdüğüde bilinmektedir.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: