Tükettiğiniz Gıdaların Kalori Değerlerini Biliyor Musunuz?

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Tükettiğiniz Gıdaların Kalori Değerlerini Biliyor Musunuz?

Temel itiyaçlarımızı karşılayabilmek için, her gün onlarca gıda tüketiyoruz. Üstelik bazı besinlerin kalorili olmadığını düşünerek tüketebiliyoruz. Faydalarını göz önüne alarak tükettiğiniz pek çok gıda, yüksek kalori nedeniyle çeşitli zararlara yol açabiliyor.

Tükettiğimiz Gıdaların Kalorilerini Biliyor muyuz?

Kalorisi Yüksek Gıdalar

Yağlar

Hemen hemen her öğünümüzde yer alan yağlar aslında sandığımızdan da yağlı. Özellikle çalışan biriyseniz ve öğle yemeklerini dışarıda yiyiyorsanız, muhtemelen içinde ne kadar yağ olduğundan haberdar değilsinizdir. Şüphesiz ki yediğimiz yemeklerde, hazır gıdalarda yağ bulunuyor. Bu nedenle kalori tablosunda ilk sırada her zaman yağlar bulunmaktadır. Şunu da eklemek gerekir ki, bilinenin aksine terayağı, kalori bakımından sıvıyağdan çok daha az kalori içermektedir.

yüksek kalorili atıştırmalıklar

Atıştırmalıklar

Abur cuburlar, adından anlaşılabileceği gibi her tür besinin girebileceği bir gruptur. Patates cipsinden bisküvilere, kuru pastalara kadar onlarca yiyecek bulunur. Ancak, bunlar içerisinde en kalorili olanları tabiki, patates cipsi ve çikolatadır. Dondurma, 193 kaloriyle diğerlerine oranla çok daha masum sayılmaktadır.

Yüksek kalorili karbonhidratlar

Unlu Mamüller

En yüksek kalorili yiyeceklerden biri olan makarna, unlu mamüller arasında kalorili gıdalar arasında yer lmaktadır. Makarnaya katılan çeşitli yağ ve soslar ise; kaloriyi daha da arttırmaktadır. Bir porsiyon soslu makarnada yaklaşık 400 kalori bulunmaktadır.

Yüksek kalorili kuruyemişler nelerdir?

Kuruyemişler

Kalori bakımından zengin besinler kategorisinde bulunan kuruyemişler yer almaktadır. Kestane hariç, kuruyemişlerin çoğunluğu yararlı olduğu kadar büyük bir enerji kaynağı olarak bilinmektedir. Kuruyemişler arasında en yüksek kaloriye sahip kuruyemişler; fındık, ceviz, yer fıstığı olarak bilinirken en az kalorili kuruyemiş sıralamasındaysa tereyağlı patlamış mısır bulunuyor.

yüksek kalorili etler

Şarküteri ürünleri

Sucuk ve salamın 100 gramında 500 kalori bulunuyor. Bu bakımdan şarküteri ürünleri arasında en kalorili besinler olarak biliniyor. Bundan dolayı, eğer diyet yapıyorsanız, kahvaltılarınızdan sucuk ve salamı çıkarmanız şart. Pastırma bu ürünlere göre daha az kalori içeriyor.

yüksek kalorili peynirler

Peynirler

Peynirler bilinenin aksine oldukça kalorili besinlerdir. Özellikle kaşar peynirin 100 gramında 404 kalori bulunurken, krem peynirde 349 ve beyaz peynirde 235 kalori bulunuyor.

Et Ürünleri

Fazla tüketilmeyen ancak yüksek kalorili bir et çeşidi olan ördek eti bu kategorinin en tepesinde yer alıyor. Koyun eti ise hemen ardından gelmektedir. En düşük kalorili olan et türü ise hindi etidir.

Kuru Gıdalar

Pirinç, kuru gıdalar arasında en yüksek kalorili besindir. Daha önce glisemik indeksinde en tepede olduğunu belirttiğimiz tereyağlı pilav, hemen hemen bütün öğle ve akşam yemeklerinde masalarda yer bulsada, yüksek oranda kalori içerdiğini bilmelisiniz.

yüksek kalorili sebzeler nelerdir

Sebzeler

Patates, kalori bakımından en tepede yer alan sebze çeşididir ve pişirme yöntemine göre kalori değerleride değişmektedir. Bu yönden bakıldığındaysa, haşlaması 76 kalori kızarmasındaysa 280 kalori içermektedir. Hemen ardından sıralama, taze mısır, havuz, bezelye, şeker pancarı, mantar olarak devam etmektedir.

Meyveler

Diğer besinlerden çok daha az kaloriye sahip meyveler arasında en yüksek kalorili olanı avakadodur. 1 adet avakadoda 325 kalori bulunmaktadır. 1 adet muzda ise 146 kaloriyken sıralamanın devamında portakal ve incir bulunmaktadır.

yüksek kalorili kurutulmuş meyveler

Kurutulmuş Meyveler

Suları çekilmiş olan kurutulmuş meyvelerde, yüksek kalori içermektedir. Kalori oranları ise 100-300 arasında değişir. Kilo almak isteyenler için ideal besinlerdir.

Kalori Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Kalori bir ısı enerjisidir. 2 enerji birimi 1 kaloriyi oluşturmaktadır.
  • Vücudun hayati işlevlerinin sürdürülmesi ya da bazal metabolik olayların hızını korumak için kalori gerekmektedir.
  • Bir kişinin kalori ihtiyacı standart olamaz. Bu durum, yaşına, cinsiyetine, boyuna, aktivite düzeylerine ve kas kütlelerine göre değişmektedir.
  • 100 gram kuruyemiş, günlük kalori ihtiyacının 3’te 1’ini karşılamaktadır.
  • Araştırmalara göre bir kişi hergün patates cipsi tükettiğinde yılda 54,800 kalori almış oluyor.
  • Bir kişi uzun süre fazla kalori aldığında; kanser, kalp ve damar hastalıkları gibi sağlık problemlerini yaşama riski artarken, uzun süre az kalori tüketildiğinde, kas yıkımına, bağışıklık sistemini zayıflatmaya ve organ yetmezliği gibi sorunları yaşama riskini arttırmaktadır.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: