Sağlıklı Yaşlanmak İçin 6 Öneri

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Sağlıklı Yaşlanmak İçin 6 Öneri

Yaşam süresinin uzamasıyla birlikte herkes sağlıklı yaşlanmak ve ileri yaşlarda kimseye bağımlı kalmayı istememektedir. Bunun içinse ruhsal ve fiziksel açıdan kendini zinde hissetmek kuşkusuz çok daha önemli bir nokta. Günümüzde, 65 yaş ve üzeri yaşlılık sınırı olarak nitelendirilmektedir. Ortalama yaşam süresinin 75’e yükselmesi ve 85 yaş üzerindeki nüfusunda dilimini hızla artması, kaliteli yaşamın önemini açıkça ortaya koymaktadır. Sağlıklı bir yaşlanmanın, kişinin genetik yapısıyla ilgili olduğu kadar yaşam tarzı ve beslenmesiyle ilgili olduğunu, unutmamak gerekir. İşte uzman görüşleriyle derlenmiş olan sağlıklı bir yaşlanma dönemi geçirmenizi sağlayacak 6 tavsiye; botoks fiyatları

Sağlıklı Yaşlanmanın 6 yolu

Hareket Edin!

Buradaki hareketten kastımız tabiki yaşınıza uygun fiziksel aktivitedir. Fiziksel aktiviteyi her yaşta yapmanız çok önemli. Egzersizin ne olacağını yaşınıza ve kapasitenize göre ayarlamanız gerekmektedir. Basit olarak düzenli yürüyüş yapmak günlük fiziksel aktivite ihtiyacınızı gidermek için oldukça uygundur. Hergün egzersiz yapamıyorsanız da haftada en az üç gün yarım saatlik yüksek bir tempoda yapılacak yürüyüş, sağlığınız için oldukça önemlidir. Buradaki önemli noktalardan biriyse temponuzu kalp kapasitenize göre ayarlamaktır. Eğer bir çarpıntı durumu oluşursa hemen oturmayı denemeyin sadece yavaşlayın, böylece kalp ritminizi soğuyarak yavaşça düşürebilirsiniz. Aniden oturursanız, kalp hızınızdaki ani düşüşler, sağlığınız için oldukça tehlikeli olabilir.

Sağlıklı yaşlanmak için sağlıklı beslenin

Beslenme

Yediklerinize belirli bir yaştan sonra önem vermeniz şarttır. Çünkü sağlığınızın ilaçlardan çok, iyi bir beslenmeye ihtiyacı vardır. Gerekli durumlarda hekim önerisiyle tabiki ilaç kullanılabilir. Fakat, ilaca muhtaç olmamanın bir yolunun sağlıklı beslenmeden geçtiğinide unutmayın. Özellikle aşırı kilodan kaçının, obezitenin yaşlanmayı hızlandıran önemli bir faktör olduğunu unutmayın.

sağlıklı yaşlanmak için sağlıklı beslenin

Su

Su sağlıklı yaşlanmanızın en önemli anahtarlarından birtanesidir. Günlük sıvı tüketimi hem sindirimin düzenli çalışmasına hem de fizyolojik açıdan kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle, günde 8 bardak su içmeniz başta böbrek fonksiyonları olmak üzere pek çok organınız için önemli bir noktadır.

İletişim

Özellikle yaşlanma döneminde sosyal iletişimin canlı tutulması kişilerin en çok zorlandığı başlıklardan biri. Aslında yaşlılık dönemindeki en büyük tehlikelerin başında yer alıyor. Çevremizde yakın arkadaşlarınızın ve yakınlarınızın olması, ruh sağlığınız için ve yaşam sevinciniz için çok önemli. Mümkünse torun ve gençlerle birlikte olmak, zihinsel ve ruhsal yönde kişiyi dinç tutmakta son derece önemlidir.

Zihninizi Aktif Tutun

Zihninizi aktif tutmak mental açıdan oldukça yararlıdır. Unutmayın “işleyen demir ışıldar.” Sadece zihni dinç tutmak için değil, özellikle alzheimer gibi sağlık problemleri için kitap okumak, bulmaca çözmek gibi aktiviteler tam bir tampon görevi görmektedir.

Uykunuza Dikkat Edin!

Uyku düzeni ve kalitesi zannedildiğinden çok daha fazla önemlidir. Bu nedenle, vücudunuzun dinlenmesi ve tekrardan enerji toplanması açısından uykusuz kalınmaması gerekmektedir. İlerleyen yaşla beraber uyku süresi ve kalitesinde azalma görülebiliyor. Fakat, bunu değiştirmenin birçok yolu var. Mümkün olursa uyku ilaçlarına başvurmadan, çeşitli doğal yollarla uyku sorunu çözülebilir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: