Vücutta meydana gelen çinko eksikliğinde tiroid hormon metabolizması bozulabilmektedir. Kandaki T3 ve T4 hormonu miktarı %30 oranında azalmaktadır. Bunun yanında, T4 hormonunun T3 hormonuna dönüşmesini sağlayan çinko(deiyodinaz enzimi) %67 oranına indiğinde T3 hormon azlığı meydana gelmektedir. Bu nedenle, içerisinde çinko bulunan peynir, sığır eti, kepekli ekmek, tavuk, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık, fasulye, dana gibi gıdalarla beslenmek özellikle tiroid sağlığımız için gereklidir.
Çinko Nedir?
Çinko, vücudumuzda bulunan pek çok enzim ve insülin hormonunun yapısında bulunan önemli bir mineraldir. Çinko vücudumuzdaki çoğunlukla iskelette, kas ve kemiklerde bulunmaktadır. Bağırsaklardan emilmesi için pankreasın salgıladığı enzimlere ihtiyaç duymaktadır. Vücutta enzimlerin yapısında, hücre membreani dediğimiz hücrenin çevresindeki zarda bulunarak hücre oksitleyici radikallerden de korumaktadır. Ayrıca RNA ve DNA’yı sabitleştirir ve DNA’nın iyi bir biçimde çalışmasını sağlar.
Görevleri
Çinko Eksikliği Nasıl Anlaşılmaktadır?
Çinko eksikliği için kanda çinko seviyesinin ölçülmesi gerekmektedir. Kandaki çinko miktarı 60 mikrogramdan az ise çinko yetmezliği teşhisi konulabilmektedir. Sadece bu test yeterli değildir. Dokularda çinko eksikliği olup olmadığını anlamak için eritrosit alkalen fosfataz veya serum süperoksit dismutaz aktivitesininde test edilmesi gerekmektedir.
Fazla Alınması Durumunda Ne Olur?
Fazla alınması durumunda bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.